Kina skal lage en superdatamaskin som er fem ganger kraftigere enn den helt nye Titan-maskinen til amerikanske Oak Ridge National Laboratory. Dette skriver Infoworld.
Titan er etter alt å dømme verdens kraftigste superdatamaskin med en ytelse på mer enn 20 petaflops (billioner flyttalsoperasjoner per sekund).
Det kinesiske systemet, som skal hete Tianhe-2, skal få en ytelse på 100 petaflops når den etter planen står klar ved Guangzhou Supercomputing Center i 2015.
Kina er ikke ukjente med å lage superdatamaskiner i toppklassen. Forgjengeren til den kommende systemet, Tianhe-1A, inntok med sine 4,7 petaflops førsteplassen på topplisten over verdens superdatamaskiner i november 2010, men ble vippet av tronen allerede etter et halvt år av japanske K Computer.
Men Tianhe-1A stort sett er basert på amerikanske komponenter, er det et mål for kinesiske myndigheter å kunne lage slike systemer basert på blant annet prosessorer som har blitt utviklet og produsert i Kina. Superdatamaskienn Sunway Blue Light er et solid forsøk på dette. Den leveres en ytelse på omtrent én teraflops med sine ShenWei SW1600-prosessorer.
Ifølge Infoworld har ikke kinesiske myndigheter tenkt å stoppe med Tianhe-2. Allerede i 2018 er planen å nå 1 exaflop, altså ti ganger høyere regnekraftig enn det Tianhe-2 skal levere.
Jack Dongarra ved University of Tennessee, som står bak den nevnte topplisten, forteller at Kina ikke er alene om å ha planer om å nå 100 petaflops i 2015. Også EU, Japan og USA har lignende ambisjoner. Men han understreker at det et er både tekniske og økonomiske utfordringer ved å bygge så kraftige maskiner.
Les også:
- [13.11.2012] «Titan» inntok superdata-toppen
- [29.10.2012] Her er verdens kraftigste datamaskin
- [20.06.2011] Japan gjeninntar supermaskintoppen
- [28.10.2010] Kina med superrask datamaskin