Apple betalte bare 1,9 prosent i skatt for inntektene selskapet hadde utenfor USA i sitt siste regnskapsår. Det viser en gjennomgang av regnskapet som nyhetsbyrået Associated Press har gjennomført.
Verdens mest verdifulle selskap betalte «bare» 713 millioner dollar, rett over 4,1 milliarder norske kroner i skatt etter å ha tjent svimlende 36,8 milliarder dollar, 211 milliarder norske kroner i regnskapsåret som endte 29.september.
Inntektene generert utenfor USA steg med 53 prosent fra regnskapsåret 2011 til 2012, men skatteprosenten har falt fra 2,5 prosent til 1,9 prosent, melder den amerikanske avisen. Dette er brøkdeler av den normale selskapsskatten i USA, som er på 35 prosent.
Men hvordan klarer selskapet å generere så store inntekter uten at skattevesenet i landene de selger sine produkter får tak i dem? En hel rekke ulike skattestrategier skal være brukt. Trikset er å kanalisere inntektene gjennom skatteregimer med lave skattesatser.
Associated Press skriver blant annet om strategien «Double Irish with a Dutch Sandwich». Det går ut på å kanalisere overskudd gjennom irske og nederlandske datterselskap, som har lave skattesatser, og videre til selskaper med tilhold i skatteparadis i sydligere strøk. Dette er teknikker som brukes av flere multinasjonale selskaper, og de er helt lovlige.
Apple beholder også pengene i utlandet, i likhet med flere andre IT-selskaper. Dersom de tar pengene inn i USA må de nemlig skattes av. For å unngå dette, hadde Apple ved utgangen av sitt fiskale 2012, hele 82,6 milliarder dollar på konto utenfor USA.
Les også:
- [29.09.2014] Apple kan få enorm EU-bot
- [27.11.2012] På skattejakt hos Google og Apple