Ifølge Bloomberg News utforsker nå Apple muligheten for å erstatte Intel-prosessorer i sine Mac-maskiner med brikketeknologi de benytter i iPad og iPhone.
Selskapets ingeniører mener at brikkedesignen de bruker på sine mobile enheter vil vokse seg så sterke at de kan levere nok kraft til å drive Mac-maskiner. De som opplyser dette til nyhetstjenesten er kilder tett på Apples utvikling men som vil være anonyme.
Sømløst
Et skifte kan komme «innen noen år» og er drevet frem av det faktum at mobile enheter som iPad og iPhone nærmer seg mer og med PCen i funksjonalitet og ytelse. Apples visjon er å gjøre enhetene mer og mer uniform og tilby en sømløs brukeropplevelse på tvers av alle formfaktorer: Fra iPhone til Mac. Da hjelper det svært mye at alle enhetene har den samme underliggende arkitekturen.
Dette er i så fall svært dårlige nyheter for Intel. De har ikke klart å skape seg et fotfeste innen nettbrett- eller smarttelefonmarkedet og salget av PCer stagnerer.
– Apple er en trendsetter og med en gang de gjør sitt eget brikke-design vil andre følger etter på den samme veien. Dersom mobilitet er viktigere enn funksjonalitet så vil vi få et ganske annet miljø enn vi har å hanskes med i dag, sier Gartner-analytiker Sergis Mushell i en kommentar til Bloomberg News.
Men det er på det rene at Apple har bygget opp sine egne ressurser innen nettopp brikke-teknologi. Tidligere i høst kunne digi.no melde at en guru innen fagfeltet, Jim Mergard, meldte overgang fra Samsung til Apple.
Risiko
Det var i 2005 Intel og Apple begynte å samarbeide. Før Apple gikk til Intel brukte de PowerPC-brikker fra Motorola og IBM. Men disse prosessorene hadde falt langt bak hva Intel kunne levere.
Å ta sjansen på å bryte opp dette forholdet med Intel er noe som vil sitte langt inne hos toppledelsen i Apple. Det var faktisk nåværende toppsjef, Tim Cook, som forhandlet det nå syv år gamle ekteskapet med Intel og dermed sikret at Apples Mac-maskiner igjen fikk den kraften de trengte.
Intels markedsandel på PC-er er på rundt 80 prosent, mens de har bare en brøkdel på mindre og mobile enheter. Men selskapet satser tungt: De brukte 10,8 milliarder dollar bare på produksjonsutstyr og i tillegg 8,4 milliarder dollar på forskning og utvikling, i fjor. De hevder selv at de er minst ett år foran andre brikkeprodusenter. Det er bare Samsung som kan skryte av tilsvarende investeringer, melder Bloomberg.
Intel satser selvsagt knallhardt på å lage brikker som er mer effektive men som bruker mindre strøm.
Så spørsmålet Apple må stille seg er: Tar de sjansen på å IKKE samarbeide med Intel?
ARM vinneren
Den som har vunnet mest på at produktene har blitt tynnere, lettere og mer mobile er den britiske brikke-designeren ARM. Ifølge Steve Jobs-biografien til Walter Isaacson ble Apple-gründeren presset av sine ingeniører til å bruke brikkesett basert på ARM og ikke Intel i iPad.
Men for å erstatte Intel er de avhengig av at ARM-brikkene kan bli langt mer kraftfulle enn de er i dag. De skal tross alt dekke etterspørselen etter datakraft fra kresne Mac-brukere.
– Det ultimate spørsmålet er om Apple kan holde følge med hva Intel får til når det gjelder fart og grafikk. Slik det er i dag tror ikke jeg det, sier analytiker Tim Bajarin i Creative Strategies til Bloomberg.
Les også:
- [13.12.2013] – Google vil utvikle egen CPU
- [12.10.2012] Brikke-guru forlater Samsung for Apple