BankID har blitt tildelt kontrakten for å levere elektronisk ID på høyt sikkerhetsnivå til offentlige digitale tjenester. Det fremgår av en pressemelding fra fornyingsdepartementet onsdag.
Dermed får BankIDs 2,8 millioner brukere i Norge tilgang til alle offentlige nettjenester via brikken som tidligere var forbeholdt banktransaksjoner. Blant annet NAV, Lånekassen, Altinn og en rekke kommuner vil tilby BankID pålogging allerede fra slutten av november.
Håper på økt digital bruk
– Jeg er svært godt fornøyd med at vi nå får inn BankID i tillegg til Buypass og Commfides. Innbyggerne får flere trygge og gode løsninger som kan brukes til alle offentlige tjenester på nett, også de som krever høy sikkerhet. Dette gjelder for eksempel «Mine resepter» og «Mine egenandeler» sier fornyingsminister Rigmor Aasrud i en pressemelding.
Det som er håpet til regjeringen er at BankID-kontrakten vil øke bruken av digitale tjenester i det offentlige.
–Oppfylt målet
–Når BankID nå kan brukes mangedobles kundegrunnlaget for digitale tjenester på høyt sikkerhetsnivå. Nå ligger alt til rette for utvikling av flere og mer avanserte digitale tjenester. Dette gir mer effektiv bruk av offentlige ressurser, sier Aasrud.
Hun mener at regjeringen nå har oppfylt sitt målet om at innbyggerne enkelt kan logge seg på offentlige tjenester.
Helseopplysninger
Related content
For å få tilgang til offentlige tjenester med personsensitivt innhold på nett har man til nå måtte bruke elektroniske ID-tjenester fra Commfides og Buypass, som til sammen har rundt 400.000 brukere. Dette blir nå dramatisk økt siden svært mange benytter seg av BankID.
Direktoratet for forvalting og IKT (Difi) administrerer i tillegg MinID, som brukes av ca. like mange som har BankID, men denne påloggingen gir ikke tilgang til informasjon som krever høyere sikkerhetsnivå. Dette gjelder typisk helseinformasjon eller andre personsensitive opplysninger.
Nå er forventningen til offentlig sektor at det kommer digitale tjenester nettopp innen dette området.
– Nå er utbredelse på høyeste sikkerhetsnivå på plass. Om et par uker er BankID integrert med ID-porten, så offentlige virksomheter kan sette fart på å lage gode digitale tjenester der det er mulig, sier Hans Christian Holte, direktør i Difi.
Java-problem
Digi.no er kjent med at valget av BankID ikke har vært helt uproblematisk. Løsningen forutsetter at brukeren benytter seg av Java. Dette har vist seg å være en notorisk sikkerhetsrisiko, og ledende sikkerhetseksperter advarer brukere om å ha Java installert på sine maskiner.
En rekke banker tilbyr BankID-frie alternativer, som gjør at brukerne ikke trenger Java. Men for svært mange vil avtalen som staten nå har inngått med BankID bety at det blir vanskeligere å komme unna Java for å kommunisere med det offentlige.
På den annen side har Difi fått mye kritikk for at de ikke har latt BankID slippe til som ID-leverandør, da dette kunne økt bruken av digitale tjenester i det offentlige. Blant annet har Danmark lyktes meget godt med å digitalisere offentlige tjenester nettopp ved å bruke sin versjon av BankID for sikker pålogging.
Les også:
- [01.02.2013] Altinn slo BankID-alarm
- [27.11.2012] BankID inn i ID-porten
- [15.11.2012] Milliarder på spill for Evry
- [14.11.2012] Holder prisen hemmelig
- [21.09.2012] 3 av 4 har ikke oppdatert Java
- [28.08.2012] Nå bør du deaktivere Java
- [16.05.2012] Trang fødsel for mobil BankID
- [16.04.2012] Spør danskene om råd