Tirsdag meldte Hewlett-Packard (HP) at de tar en nedskrivning på fem milliarder dollar, 29 milliarder norske kroner, i forbindelse med oppkjøpet av søketeknologiselskapet Autonomy. IT-giganten kjøpte det britiske selskapet for 10 milliarder dollar i 2011, men kjøpet har vært alt annet enn en suksess.
HP mener den gamle ledelsen har manipulert regnskapene slik at selskapet skulle vise en langt bedre bruttomargin enn de i realiteten hadde. Dermed ble selskapet høyere priset i markedet enn hva det er grunnlag for. Dette kom frem samtidig som selskapet leverte meget svake kvartalsresultater.
Autonomys gründer og tidligere toppsjef, briten Michael Lynch, slår i et intervju med Wall Street Journal tilbake mor anklagene fra HP.
- Vi har ikke blitt kjent med dette (anklagene, red. anm.) Vi har blitt tatt i et bakholdsangrep. Vi fikk først vite om det da pressemeldingen (fra HP, red. anm) kom i ettermiddag, sier Lynch til Wall Street Journal i et intervju tirsdag kveld.
Han sier at han ikke hadde noen indikasjon på at noe var galt. Om påstandene fra HP svarer han følgende.
– De er komplett og fullstendig gale og vi avviser dem fullstendig, sier Lynch som forteller at de ikke har fått noen detaljer om hva galt som skal ha skjedd.
Lynch peker på at selskapet han ledet var børsnotert i ti år og regnskapene ble revidert kvartalsvis av revisjonskjempen Deloitte. Dessuten, sier han, har HP vært ansvarlig for driften i fire kvartaler før regnskapsbomben viste seg.
Selv måtte Lynch gå av som Autonomy-direktør i mai. Han fikk sparken av Meg Whitman, som tok over etter Leo Apotheker kort tid etter at HP hadde brukt 10 milliarder dollar på å kjøpe det britiske programvareselskapet. Som digi.no tidligere har skrevet skal det ha vært en elendig stemning mellom Autonomys ansatte og HP.
Nå lanserer Lynch teorien om at HP har brukt den massive nedskrivningen på Autonomy-kjøpet for å dekke over at selskapet leverte ett av sine svakeste resultater på 70 år. Han mener også at Leo Apotheker ble avsatt i et «statskupp» internt i HP da han ville kvitte seg med maskinvaredivisjoner men vokse innen programvare.
– Det var en rekke ledelsesfeil. De mistet hundrevis av talentfulle folk i Autonomy. Hele ledergruppen gikk egentlig ut av døren. Dessverre ble de sittende igjen med det resultatet at all verdien ble ødelagt. Nå prøver de å dekke over dette med en stor nedskrivning, sier Lynch til Wall Street Journal.
Kritikken mot ledelsen og styret i HP over håndteringen av Autonomy-kjøpet kommer ikke bare fra han som er i søkelyset. Flere stiller nå spørsmål om hvordan det tok HP hele 15 måneder på å avdekke påståtte regnskapsjuks som er verd en nedskrivning på nesten 30 milliarder kroner. Blant annet får ikke Bloomberg-spaltist Jonathan Weil tallene til HP å stemme. Han mener HP må forklare tallene de presenterte tirsdag langt bedre enn de har.
Siste ord er garantert ikke sagt i denne saken. HP har bedt både amerikanske og britiske myndigheter starte etterforskning i saken, etter at de har gjort sin egen gjennomgang.
Les også:
- [20.01.2015] Overlater til USA å granske Autonomy
- [28.12.2012] FBI gransker Autonomy
- [20.11.2012] HP gikk milliarder i minus
- [20.11.2012] HP svindlet for milliarder
- [25.05.2012] – HP sugde livet ut av oss