JUSS OG SAMFUNN

På skattejakt hos Google og Apple

Frankrike vil drive inn mer penger.

Jakter penger: Frankrike, her anført av president Francois Hollande, vil ha mer av overskuddet til Google, Apple og andre nettselskaper med virksomhet i landet.
Jakter penger: Frankrike, her anført av president Francois Hollande, vil ha mer av overskuddet til Google, Apple og andre nettselskaper med virksomhet i landet. Bilde: Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
27. nov. 2012 - 11:43

Franske myndigheter har sett seg lei på at selskaper som Google, Apple og Facebook bidrar minimalt med skatteinntekter på sine salgsaktiviteter i det franske markedet. Nå har regjerningen startet å undersøke skattereglene for hvordan de skal beholde mer av disse inntektene.

Og det er ikke småpenger vi snakket om. Å skattlegge digitale selskap som Google, Facebook og Apple vil kunne dra inn en halv milliard euro, 3,6 milliarder norske kroner, i en slunken fransk skattekasse. For en økonomi som sliter med store budsjettunderskudd er dette kjærkomne inntekter.

Slik slipper de unna

Det eksisterende skatteregimet i Europa gjør det mulig for multinasjonale selskap å minimere skatteregningen. Et eksempel som Bloomberg News trekker frem er Google. De har 500 ansatte i Paris men har sitt europeiske hovedkontor i Irland.

Salget av annonser skjer fra Irland, som har en selskapsskatt på 12,5 prosent. I Frankrike er denne skatten på 33,3 prosent. Det samme gjelder merverdiavgift, der ruting av produkt og pengestrømmer via datterselskaper i Irland og Luxemburg fører til en kraftig nedgang i satsene.

En studie det franske Senatet har fått gjennomført viser ifølge Bloomberg News at deres effektive skattesats i Frankrike er på mellom to og tre prosent.

– Vi følger loven

– Vi opererer fullt ut i samsvar med skattelovgivningene i de landene vi opererer og vi kommer med substansielle bidrag til økosystemet gjennom lokale lønninger og selskapsskatt, sier en talsperson for Google i Frankrike i en e-post til Bloomberg News.

Skattemodellene selskaper som Google, Apple og en rekke andre IT-selskapet har etablert, er helt lovlige og skal man endre dem vil dette ikke bare bety endringer i ett lands skatteregler. Det må harmonisere med resten av Europa og resten av verden.

OECD på banen

Finansministrene i Frankrike, Tyskland og Storbritannia – Pierre Moscovici, Wolfgang Schäuble og George Osborne – skal sende et felles brev for å oppfordre OECD til å vedta et rammeverk som kan få slutt på IT-gigantenes skatteunndragelser.Det melder den franske avisen Le Monde.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Det dreier seg om å støtte et prosjekt kalt BEPS – Base Erosion and Profit Shifting – som OECD fremmet på G20 toppmøtet i Mexico i juni. Hensikten med dette prosjektet er å fremme kampen mot flernasjonale selskapers skattestrategier.

OECD peker på at storbedriftenes skatteplanlegging tjener på hull i nasjonale regler. Skatteunndragelsene blir følgelig fullt lovlige. BEPS tar sikte på å fylle inn hullene og legge opp til felles regler for verdioverføring mellom ulike nasjonale datterselskaper til et flernasjonalt selskap.

Et viktig hull i dag er at det er vanskelig å sjekke selskapers påstand om at beløp ikke kan beskattes ved å vise til regler for å hindre dobbeltbeskatning, altså at den samme fortjenesten skattes av flere land.

«Absolutt illojale»

OECD peker på at det internasjonale regelverket har sakket akterut i forhold til internasjonale selskapers skatteplanlegging.

Den franske budsjettministeren Jéröme Cahuzac, fikk 20. november spørsmål fra pressen om han mente at Google svindlet Frankrike for skattepenger. Cahuzac påsto ikke det direkte. Men han kom med et motspørsmål: Har Google virkelig ren samvittighet? Han stemplet også internasjonale selskaper generelt sett som «absolutt illojale».

– Det er ikke bare illojalt at de betrakter skatteunnvikelse som en slags idrett. Det undergraver også fellesskapets interesser at de oppfører seg slik.

– Urettferdig

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Et av selskapene som legger press på franske myndigheter for å være tøffere på skattefoten mot Google og de andre er France Telecom.

– Vi er omringet av selskaper som knapt skaper jobber i Frankrike, som knapt betaler skatt og som ikke investerer i infrastruktur, sier Pierre Louette som leder den franske teleunionen ved siden av å være toppsjef i den franske telegiganten. Han påpeker at franske teleselskap har betalt 23 milliarder euro i lisensavgifter, skatter og statlige utbytter fra 2006 til 2011. Da er ikke merverdiavgift medtatt.

Men det er ikke bare enkelt å skattlegge et multinasjonalt selskap som Google eller Apple hardere. man må da finne ut hvor i selskapets verdikjede marginene genereres, og dermed kan skattlegges. Regelen er nemlig at man ikke kan dobbeltbeskattes. For en immatriell tjeneste, som for eksempel en ebok eller en App, er ikke dette nødvendigvis enkelt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.