TELEKOM

– Kinesere dumper prisen

Men tør EU å etterforske Huawei og ZTE?

ZTE er kinas nest største produsent av telekommunikasjons-utstyr. Nå beskyldes selskapet, og deres kinesiske konkurrent Huawei, for å dumpe prisene i det europeiske markedet.
ZTE er kinas nest største produsent av telekommunikasjons-utstyr. Nå beskyldes selskapet, og deres kinesiske konkurrent Huawei, for å dumpe prisene i det europeiske markedet. Illustrasjon: Nelson Ching/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
9. des. 2012 - 14:49

I en analyse fra EU-kommisjonen fremkommer det at kinesiske ZTE og Huawei har dumpet prisene for telekommunikasjonsutstyr i det Europeiske markedet, noe som har skadet europeiske konkurrenter.

Ifølge kommisjonen skal prisene være 35 prosent lavere enn hva de betegner som gjengs markedspris, melder Wall Street Journal.

I dokumentet, som avisen har fått tilgang til, fremgår det at generøse finansieringsordninger fra kinesiske myndigheter gjør de to selskapene i stand til å dumpe prisene.

– Siden finansiering er nøkkelen, vil alle urettferdige praksiser, som fordelaktig statlig finansiering, destabilisere markedet umiddelbart og skape et urettferdig konkurransefortrinn fremfor den ellers svært konkurransedyktige EU-baserte industrien, fremgår det av dokumentet.

Analysen tar til orde for rask handling: Om ikke kan Europeiske selskap bli presset ut av markedet.

Telekommunikasjonsindustrien, selskap som lager nettverksutstyr som for eksempel basestasjoner, er strategisk både for EU og for Kima.

I EU er dette en industri som man håper skal bidra til kraftig vekst, mens i Kina har den siste femårs-planen fremhevet denne industrien, sammen med resten av høyteknologisektoren, som viktige drivere for eksportvekst.

Dette forklarer også hvorfor EU ikke har startet en offisiell etterforskning av forholdene. Dette kan nemlig lede til tariff og tollmurer for kinesisk produsert utstyr. Hvilket svar som skulle komme fra Beijing på et slikt skritt skaper naturlig nok angst i Brussel. Kina vil kunne svare med samme mynt: tollmurer og importrestriksjoner på varer produsert i EU.

Kinesiske produsenter av telekommunikasjonsutstyr, hovedsakelig XTE og Huawei, har opplevd en tidobling av sin markedsandel de siste fem årene. I samme periode har de europeiske produsentene, som Nokias Simens, Alcatel-Lucent og Ericsson opplevd et fall i markedsandelen på 15 prosent. Alle de europeiske aktørene har kuttet tungt i kostnadene. Blant annet, melder Wall Street Journal, har Nokia Siemens Network kuttet 17.000 arbeidsplasser bare i år.

Det er ikke bare på grunn av pris- og markedsforhold som gjør at Huawei og ZTE er kontroversielle i vesten. Vestlige styresmakter har vært bekymret for koblingen mellom Huawei og kinesiske myndigheter, blant annet om det kinesiske selskapet får en usunn tilgang til kritisk infrastruktur når de leverer blant annet basestasjoner til mobiltelefon-nettverk.

Dette har blant annet ført til at Huawei har blitt utestengt fra amerikanske kontrakter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

I Norge ble dette gjenstand for debatt i Stortinget i slutten av november. Da tok Høyres Anders Werp opp sikkerhetsaspektet ved at Telenor bruker Huawei som en viktig leverandør av utstyr med justisminister Grete Faremo.

I stortingsdebatten sa blant annet Werps partikollega, Ingjerd Schou, at kinesiske myndigheter kan kikke i stortingspolitikernes e-post.

– De kan gjøre det. Jeg vet ikke om de gjør det, men de kangjøre det; de kan kikke i min e-post både hjemme og på Stortinget. Kina kan kikke oss i kortene, sa stortingsrepresentanten.

– Spørsmålet om hvorvidt en bestemt leverandør kan representere en risiko overfor en bestemt sektor eller bransje, må vurderes, sa statsråd Faremo under debatten.

Huawei og ZTE har hele tiden benektet at de har noe med spionasje å gjøre og har avvist enhver sikkerhetsrisiko knyttet til sine produkter.

De kinesiske selskapene benekter også at deres suksess i det europeiske markedet har noe med prisdumping å gjøre. Huawei sier til Wall Street Journal at deres fremgang i markedet skyldes smarte og innovative løsninger, ikke pris.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.