En funksjon som ble introdusert med versjon 12.10 av GNU/Linux-distribusjonen Ubuntu, er at Amazons søk er integrert i den vanlige søkefunksjonen i operativsystemet. Det er mulig å skru av denne funksjonen, men den er aktivert som standard.
Dette har fått Richard Stallman, grunnlegger og leder for Free Software Foundation, til å komme med en kraftig advarsel mot Ubuntu. Han skriver rett og slett at Ubuntu nå inneholder spionvare.
– Blant de større fordelene til fri programvare har vært at fellesskapet beskytter brukere mot ondsinnet programvare. Nå har Ubuntu GNU/Linux blitt et eksempel på det motsatte, skriver Stallman.
Ifølge Stallman vil søk som Ubuntu-brukerne utfører blant sine egne filer på pc-en bli sendt til Canonicals servere. Canonical er selskapet som utgir Ubuntu. Dataene brukes til å vise annonser fra Amazon sammen med søkeresultatene.
– Canonical sier at de ikke forteller Amazon om hvem som søkte for hva. Derimot er det like ille at Canonical samler inn din personlige informasjon som det ville ha vært dersom Amazon hadde gjort dette, skriver Stallman.
– Enhver unnskyldning Canonical måtte tilby, er utilstrekkelig. Selv om selskapet bruker alle pengene det mottar fra Amazon til å utvikle fri programvare, kan det neppe gjengjelde det fri programvare måtte tape dersom det opphører å tilby en effektiv måte å unngå misbruk av brukerne.
Stallman skriver at dette er akkurat det samme som det han har lært om Windows. Han viser til en avdød venn som oppdaget at Windows sendte data om søk på maskinen til en ekstern server.
Stallman ber alle å GNU/Linux om å slutte å anbefale eller videredistribuere Ubuntu. Stallman er fra før ikke så begeistret for Ubuntu fordi distribusjonen også inneholder eller foreslår programvare som ikke er fri.
– Dette er FUD (Fear, uncertainty and doubt, red. anm.), sier Jono Bacon, Canonicals community manager, i et svar til ZDNet.
Bacon begrunner dette med at Stallman ikke presenterer alle faktaene.
– Målet med dash (det sentrale søkegrensesnittet, red. anm.) i Ubuntu har alltid vært å tilby et sentralt sted fra hvor du kan søke og finne ting du er interessert i og som er relevante for deg. Det er designet for å være senteret i din databehandlingsopplevelse. Dette er riktignok et omfattende mål, og vi har kommet et stykke på veien til å oppnå det, sier Bacon.
– Etter Richards syn, er det slik at dersom Ubuntu ikke tilfredsstiller hans spesifikke krav til personvern eller fri programvare – uavhengig av at det har brakt fri programvare til millioner av brukere og tusenvis av organisasjoner, og uavhengig av det faktum at de kanskje ikke deler hans synspunkt – så bør du unngå det. For meg virker dette en smule barnslig, sier Bacon.
Les også:
- [19.10.2012] Nettskyen stadig viktigere i Ubuntu
- [24.02.2009] - Windows og OS X like ille