Den doble razziaen hos Telenor er over.
Konkurransetilsynet og EFTAs overvåkningsorgan ESA gikk begge til aksjon mot hovedkvarteret på Fornebu tirsdag i forrige uke.
Ikke før ti dager senere er aksjonen ferdig. Bygninger og datarom har vært ransaket, de har klonet pc-er og tatt omfattende beslag.
- Vi avsluttet vår inspeksjon onsdag, sier ESA-pressekontakt Trygve Mellvang-Berg til digi.no.
Konkurransetilsynet ble ferdig med sin bevissikring i går. Begge etatene har hatt team på åtte personer til stede i godt over en uke, for å komme til bunns i to forskjellige saker.
Telenor er både mistenkt for misbruk av sin dominerende markedsposisjon i det norske mobilmarkedet, samt ytterligere et forhold om brudd på konkurranselovene. Hva som ligger bak mistankene vil verken ESA eller Konkurransetilsynet foreløpig avsløre.
digi.no vet at ESA har tatt beslag i «titusener av elektroniske dokumenter» hos Telenor, samt en mengde papirer.
- ESA alene har beslaglagt store mengder informasjon. Både på papir og digitalt, sier pressekontakt Trygve Mellvang-Berg, som ikke vil gå nærmere inn på omfanget.
Konkurransetilsynet har også tatt med seg store datamengder tilbake til Bergen, som nå skal analyseres for å bekrefte eller avkrefte angivelige lovbrudd.
- Vi har innhentet en del materiale. Det er krevende i en så stor bedrift, særlig ved sikring av elektronisk lagrede data. Det er sikkerhetssystemene deres som særlig gjør at dette har tatt tid, sier spesialrådgiver Jakob Aars i Konkurransetilsynet.
I likhet med EFTAs overvåkningsorgan er de svært forsiktige med å kommentere saken. Begge har lagt lokk på opplysninger om bakgrunnen for mistankene mot Telenor. Hvor lang tid det videre etterforskningsarbeidet vil ta kan heller ingen svare på.
- Det er faktisk umulig å si. Erfaringsmessig er det vanskelig å si på forhånd hvor lang tid dette kan ta, sier Aars.
Søksmål
Telenor er i kraft av sin dominerende stilling pålagt reguleringer i markedet. Nylig tapte selskapet et søksmål i Asker og Bærum tingrett mot Tele2-eide Network Norway, etter å ha krevd 10 millioner kroner i ekstra nettleie per måned.
Network Norway leier plass i Telenors mobilnett, mens Tele2 benytter Netcoms infrastruktur. Dette mente Telenor var et brudd på eksklusivitetsklausuler de opererer med, med påstand om at Network Norway og Tele2 drives som én virksomhet, men dette synet vant ikke fram i retten.
Deler av dommen er sladdet noe som har ført til spekulasjoner om ekslusivitetsklausulene kan være årsaken til konkurransemyndighetenes interesse.
Marginskvis
Et annet forhold er at mobilselskapet TDC har flere klager mot Telenor inne til behandling hos Post- og teletilsynet (PT), skriver Aftenposten. I januar i fjor klaget de inn mobilgiganten til Konkurranse for utnyttelse av dominerende stilling. Konkurransetilsynet har ikke ønsket å gripe fatt i dette fordi samme sak behandles av PT.
Den ene saken skal dreie seg om diskriminering av TDC, mens et annet forhold de klager på er marginskvis, ifølge avisen. Her blir Telenor anklaget for å operere med for høye grossistpriser, eventuelt for lite sprik mellom grossist- og sluttbrukernivå.
Les også:
- [26.03.2014] ESA åpner sak mot Telenor
- [21.02.2013] I villrede om razzia
- [28.12.2012] Digi.no fikk innsyn
- [06.12.2012] Vil se hemmelig Telenor-beslutning
- [05.12.2012] Razziaen mot Telenor pågår ennå
- [04.12.2012] Telenor mistenkt i to ulike saker
- [04.12.2012] Razzia mot Telenor