Av Ingrid Ødegaard og Holger Hussmann, Comoyo.
KRONIKK: Smarttelefon- og nettbrettmarkedet er i dag bygget rundt sterke økosystemer drevet av store selskaper som Apple, Google og Microsoft. Økosystemene er mer eller mindre lukket, og de fleste applikasjoner er skreddersydde for iOS, Android eller Windows Phone. Men når antallet dingser og økosystemer vokser, blir det i økende grad dyrere for utviklere å utvikle og drifte applikasjoner for alle plattformer. Så ville det ikke vært fint å i stedet kunne bruke det åpne nettet som den primære plattformen for mobile enheter?
Sommeren 2011 annonserte Mozilla et prosjekt, med kodenavn Boot-to-Gecko (B2G), for å gjøre standard webteknologi mer tilpasset til mobile enheter. Dette prosjektet resulterte i et nytt operativsystem for mobile enheter, som nå har fått navnet Firefox OS. I motsetning til dagens apper utviklet for iOS eller Android, vil all programvare som er synlig for brukerne på Firefox OS-enheter være webapplikasjoner bygd på avansert HTML5-teknologi.
Tidligere i høst var vi i Madrid, hvor vi møtte utviklingsteamet til Firefox OS i Telefonicas lokaler. Det var imponerende å se så mange jobbe med å overføre nettets åpenhet til mobile enheter, og enda mer imponerende å se Firefox OS kjøre på ekte maskinvare. Så imponerende at det er verdt å stoppe opp litt og reflektere over viktigheten av denne utviklingen.
En stor del av innovasjonen på internett de siste 20 årene kan forklares med det faktum at det ikke har vært begrensninger når det kommer til hva man kan bruke det til, og hvilke enheter man kan få tilgang fra. Hvem som helst kan publisere en webside, skape en ny nettjeneste eller finne opp en ny forretningsmodell.
De gjeldende mobile økosystemene omfavner internett til en viss grad, men er fortsatt ganske forskjellige fra en fullstendig åpen web. I dag innebærer utvikling av plattformspesifikke mobilapplikasjoner aksept av retningslinjer og restriksjoner som potensielt begrenser hvilke tjenester som kan utvikles og hvordan de skal se ut.
Kongen over alle økosystemer er fremdeles, og vil fortsatt være Internett. På kort sikt har dette vært bra for brukerne, som får applikasjoner i god kvalitet som er enkle å bruke. Men på lang sikt kan dette begrense innovasjonen ved at den må skje innenfor et sett med regler og at makten over reglene ligger hos en håndfull mektige selskap.
Kongen over alle økosystemer er fremdeles, og vil fortsatt være Internett. Internett er et altomfattende kommunikasjonsnettverk som skaper massive nettverkseffekter, og de mobile økosystemene er bare små øyer i dette perspektivet. HTML5 + JavaScript er i dag en nøkkelplattform for applikasjoner innenfor webtjenester, og vi tror at det også vil blir nøkkelplattform for mobile tjenester.
Selv om plattformspesifikke apps kan skape bedre brukeropplevelser i dag, tror vi at utviklingen av nettleserteknologi vil gjøre at webapplikasjoner tar igjen dette forspranget innen et par år. Det ideelle vil være at applikasjoner blir bygget på åpen teknologistandard som gjør dem brukbare på alle enheter, inkludert smarttelefoner, slik at kundene får størst mulig utvalg uansett hvilken telefon de har.
Firefox OS tar sikte på å utvide friheten på internett til det mobile økosystemet ved å tillate hvem som helst å enkelt lage en webapplikasjon samtidig som man lager en webside. Flere aktører i bransjen har interesse av å utvikle et åpent alternativ til de lukkete økosystemene, og dette kan hjelpe til med å oppnå den kritiske massen av brukere på Firefox OS som trengs for å tiltrekke seg utviklere som vil lage applikasjoner til økosystemet.
Det foreligger selvsagt ingen garanti for suksess, og å utfordre de eksisterende mobile økosystemene er et modig trekk, men initiativet er spennende og bør hylles. For åpenhet lenge leve – også på mobile plattformer.
Ingrid Ødegaard er Developer community contact i Telenor-selsakpet Comoyo. Holger Hussmann er Head of Devices i samme selskap.
Les også:
- [28.11.2013] Lanserer Firefox-mobil
- [25.02.2013] Telenor omfavner Firefox OS
- [14.02.2012] Mozilla til angrep på de låste økosystemene
- [23.08.2011] Vil bedre webopplevelsen på mobilen
- [27.07.2011] Mozilla skal lage eget operativsystem