TELEKOM

Mobilantennene blir dårligere

– Jeg ble sjokkert, sier forsker.

Smarttelefonene har oppsiktsvekkende svake antenner - og dess nyere telefoner dess svakere er de, viser ny dansk forskning.
Smarttelefonene har oppsiktsvekkende svake antenner - og dess nyere telefoner dess svakere er de, viser ny dansk forskning. Bilde: digi.no

Dårlig dekning? Da er det ikke sikkert du bør rette din vrede mot mobiloperatøren.

Mobiltelefonenes antenner blir nemlig dårligere og dårligere, viser forskning som professor Gert Frølund Pedersen fra Institutt for elektroniske systemer ved Aalborg Universitet har gjennomført.

Han undersøkte antenne-egenskapene hos en rekke populære smarttelefoner i GSM900, 1800 og 3G-nettet.

– Jeg ble så sjokkert at jeg fikk dem bekreftet med flere målinger. Telefonenes antenner blir dårligere og dårligere, sier professoren til det danske fagbladet Ingeniøren.

Gert Frølund Pedersen er professor ved Aalborgs universitet.
Gert Frølund Pedersen er professor ved Aalborgs universitet.

Dette påvirker ikke bare dekningen, altså telefonens evne til å koble seg til en basestasjon. Telefonen vil også bruke mer strøm, fordi den skrur opp sendestyrken. Det fører til at operatørene må sette opp flere basestasjoner for å levere en god dekning.

Ingen av de store produsentenes telefoner klarer seg godt i testen, og både iPhone 5 og Galaxy S III, har svakere antenne enn sine forgjengere.

– Det er to aktører i markedet som er svært store, nemlig Samung og Apple. Når man ser på telefoner fra disse er det blitt riktig ille. Det er blitt akseptert at man ikke gjør så mye ut av antennen, sier Pedersen til avisen.

Undersøkelsen er gjennomført med en kunstig hånd mot et kunstig hode, og skal simulere en vanlig samtalesituasjon. Nettopp simulering av hånden har en stor innvirkning på signalstyrken, men Ingeniøren skriver at dette er en standardisert test som brukes verden over. Testen viser hvor sterkt (eller svakt) et signal fra basestasjonen telefonen kan klare seg med for å få en taleforbindelse.

Detaljene i testen fremgår av Ingenørens artikkel, men det er tydelig at telefonene sliter med å oppfatte signaler i GSM900-signalene. Generelt tar telefonene bedre imot høyere frekvenser, GSM 1800 og UMTS (3G). Utenfor byene, som har en generell lav tetthet av 3G-stasjoner, vil dekningen derfor være lavere.

Rapporten som professoren har publisert, måler bare telefonenes yteevne til tale, ikke datatrafikk. Når dette testes vil ikke telefonene bli holdt mot et hode, noe som innvirker på effekten.

Hele rapporten kan du laste ned her (pdf).

En av årsakene til de svake antennene, er de fysiske begrensningene. Det er mildt sagt knapt om plassen i en moderne smarttelefon, og trangere har det blitt ettersom mye ekstrafunksjonalitet har blitt lagt til i stadig tynnere telefoner.

Ifølge professoren er dette et spørsmål om prioritering. Design, antall megapiksler på kameraet og bedre grafikk har trumfet antennen.

Den samme professoren fikk stor oppmerksomhet i fjor, da det ble kjent at han sto bak et patent for antennestyring som ble solgt til Samsung. Den saken kan du lese her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.