RESULTATERFINANS

Trosser svakt marked

Kinesisk gigant varslet knallresultater og mer åpenhet.

Den kinesiske teknologi-raketten Huawei ligger an til å levere meget sterke resultater for 2012 - i et marked preget av store utfordringer.
Den kinesiske teknologi-raketten Huawei ligger an til å levere meget sterke resultater for 2012 - i et marked preget av store utfordringer. Bilde: Brent Lewin/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
7. jan. 2013 - 08:31

Den kinesiske teknologiraketten Huawei ligger an til å levere meget sterke resultater for 2012, selv om markedet for telekommunikasjonsutstyr er alt annet et sterkt om dagen.

I et brev til alle ansatte, som er datert 31. desember men som først ble offentlig kjent fredag forrige uke, kommer det frem at selskapet forventer å levere et årsresultat på hele 2,4 milliarder dollar, 13,5 milliarder norske kroner. Omsetningen ventes å overstige 35 milliarder dollar, rett i underkant av 200 milliarder norske kroner.

Dette representerer en overskuddsvekst på 30 prosent samtidig som omsetningen stiger 8 prosent, melder Wall Street Journal.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Huawei er privateid, og deler forholdsvis lite av sine resultater med omverdenen. Men ifølge den amerikanske finansavisen viser tallene at selskapet har snudd en negativ trend. I 2011 måtte det raskt voksende kinesiske selskapet melde at resultatet falt fra året før, og i første halvdel av 2011 var driftsresultatet ned 22 prosent fra samme periode året før.

Hva som ligger bak den sterke veksten vil ikke toppsjef Guo Ping dele med de ansatte i brevet, annet enn de har introdusert en rekke nye konkurransedyktige produkter innen nettverk, lagring og kommunikasjon.

Markedet Huawei opererer innenfor preges av store utfordringer. De europeiske konkurrentene Ericsson og Alcatel Lucent har måttet gå til oppsigelser for å få endene til å møtes. Mobil- og teleselskap har kuttet ned på sine investeringer og de kinesiske aktørene som nettopp Huawei og ZTE beskyldes for prisdumping.

Men Huawei og ZTE har også slitt med å få tak i store konktraker i det amerikanske markedet som følge av sikkerhetsbekymringer. Deres bånd til kinesiske myndigheter har vakt bekymring all den tid selskapet leverer kritisk infrastruktur.

Dette har også vært oppe til diskusjon i Norge, senest i høst da Høyre tok saken opp med justis- og beredskapsminister Grete Faremo i Stortinget.

Huawei har benektet alle hentydninger om at de gjør noe som er kritikkverdig, men i brevet fra toppsjef Ping fremgår det at de nå skal bli mer åpne og gjennomsiktige i 2013. Det er også ventet at selskapet vil gjennomføre en børsnotering. Skal de lykkes med å tiltrekke seg vestlige investorpenger vil det være helt vesentlig.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.