JUSS OG SAMFUNN

Konspirerte om ikke å stjele ansatte

Apple, Google, Intel og Adobe dras for retten.

Søksmålet mot en rekke sentrale IT-giganter kan bli en hodepine, blant annet for Apples toppsjef Tim Cook, som nå må møte i retten.
Søksmålet mot en rekke sentrale IT-giganter kan bli en hodepine, blant annet for Apples toppsjef Tim Cook, som nå må møte i retten. Bilde: Getty Images/All Over Press
18. jan. 2013 - 13:42

En rekke IT-giganter i Silicon Valley hadde en stilltiende overenskomst om ikke å stjele hverandres kloke hoder. Dette er allerede bevist.

Spørsmålet som nå skal prøves for retten er om den ulovlige konspirasjonen ble brukt til å holde lønningene kunstig lave.

Fem utviklere gikk i fjor til sivilt søksmål med en slik påstand mot sine tidligere arbeidsgivere, deriblant Google, Apple, Intel og Adobe.

Apples toppsjef Tim Cook blir nå beordret til vitneboksen, ifølge Reuters.

Cook var nestkommanderende da de ulovlige forholdene skal ha pågått, men det er utenkelig at han ikke visste hva som foregikk, mener dommer Lucy Koh ved en føderal domstol i California.

På en høring torsdag beordret hun derfor Apple-sjefen til å møte til en høring i februar. Flere andre teknologitopper må også møte, som Intel-sjef Paul Otellini og trolig også Googles styreleder Eric Schmidt.

Fikk sparken

Fra før har søksmålet avslørt at Apples avdøde leder Steve Jobs i 2007 ba sin venn, Googles daværende toppsjef Eric Schmidt, om å stanse forsøkene på å rekruttere en av Apples ingeniører. Schmidt satt den gangen i begge selskapenes konsernstyrer.

Etter å ha videresendt henvendelsen, fikk han svar fra Googles HR-sjef om at medarbeideren som kontaktet Apple-utvikleren «vil få sparken på timen».

Korrespondanse mellom Otellini og Google har røpet at selskapene hadde en muntlig avtale om ikke å stjele hverandres ansatte. I en av meldingene gjorde Intel-sjefen det klart at han ikke ønsket at dette ble kjent.

Enorme beløp

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Tilbake i 2010 inngikk USAs justisdepartement et forlik med Google, Apple, Adobe, Intel, Intuit og Disney-selskapet Pixar, som forbyr dem å avtale at de ikke skal rekruttere ansatte fra hverandre.

Saksøkernes advokater har ifølge Reuters anslått at erstatningssummen i det sivile søksmålet kan komme opp i flere hundre millioner dollar. Formodentlig krever det at saken får status som gruppesøksmål, et spørsmål som dommer Koh ennå ikke har avgjort.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra