I november ble det kjent at India vurderte et forbud mot telekomutstyr fra ZTE og Huwei.
Nå gjør de alvor av planene, og bannlyser de omstridte kinesiske leverandørene fra å levere til et gigantisk nasjonalt fiberprosjekt, verdt 3,8 milliarder dollar.
Kineserne er ikke de eneste som nektes innpass. Indias telekomdepartement har gjort det klart at ingen utenlandske aktører får delta.
Alcatel Lucent, Ericsson og Nokia Siemens Networks er dermed også ute av dansen, ifølge listen over kvalifiserte tilbydere, gjengitt av Economic Times.
Beslutningen kom likevel etter at forskningsavdelingen i teledepartementet rådet dem til å utelukke Huawei og ZTE av hensyn til sikkerheten, i tråd med et tilsvarende vedtak og forbud i USA.
I et internt notat skal de ha slått fast at begge de kinesiske utstyrsleverandørene utgjør en trussel mot telekom verden over, ifølge Parity News.
At indiske myndigheter gikk ennå lenger, og i praksis krever at utstyr til kritisk infrastruktur må være hjemmelaget, ser ut til å være ledd i en proteksjonistisk bølge som rir India for tiden.
Egne databrikker
Regjeringen i landet med verdens nest største befolkning har også planer om å gjøre seg uavhengig av utenlandske mikrobrikker. Ifølge The Register skyldes det frykt for en potensiell sikkerhetsrisiko ved bruk av importere databrikker.
Oppslaget deres har en betegnende tittel: India gets paranoid about foreign tech.
Nylig skal Indias nasjonale sikkerhetsrådgiver Shivshankar Menon ha kunngjort at landets egenproduserte brikker vil bli brukt innen atomprogrammet, militære installasjoner og annet sensitivt utstyr.
Gransket
For kineserne fremstår anbudsnekten som enda et tilbakeslag. Fra før har de møtt stengte dører eller trusler om dette i USA, Canada og Australia.
Mistankene mot dem er i India ikke nye. Allerede i 2011 meldte The India Express at det indiske teledepartementet hadde inngått en avtale der Huawei lar Det indiske vitenskapsinsituttet granske både maskinvare og kildekode i utstyret de leverer.
Både ZTE og Huawei skal ha vært beredt på å gi slikt innsyn, for å overbevise de ansvarlige for Indias nasjonale sikkerhet at de ikke utgjør noen trussel. Dette hjalp altså ikke.
Huawei oppgir å være hoffleverandør av infrastruktur til 35 av verdens 50 største teleselskaper. Her til lands er de sentrale leverandører av mobilnettene til både Netcom og Telenor.
Også i Norge har bekymringene mot sikkerheten i disse selskapenes teleutstyr vært oppe til debatt, med særlig kritiske bemerkninger fra Høyre-representanter på Stortinget.
Huawei og ZTE har kategorisk avvist alle påstander om bånd til myndighetene i Beijing, eller at produktene de leverer utgjør noen sikkerhetsrisiko. Trass USAs mistanker om skjulte bakdører i utstyret har ingen så langt kunnet legge frem bevis for dette.
Les også:
- [24.03.2014] – USA hacket Huaweis hovedkontor
- [10.02.2014] PST advarer igjen mot Huawei
- [19.07.2013] – Huawei spionerer for Kina
- [08.01.2013] Røsker ut all kinesisk IT
- [09.12.2012] – Kinesere dumper prisen
- [30.11.2012] - Kina kan lese epost på Stortinget
- [27.11.2012] India vurderer forbud mot Huawei