I går skrev digi.no at Datatilsynet godtar Google Analytics. Dermed har de snudd i saken mot Skatteetaten og Lånekassen.
Det er nå OK å bruke det populære gratisverktøyet for webanalyse, så lenge man benytter funksjonen som anonymiserer IP-adressene Google sanker inn.
Skatteetaten er likevel misfornøyd med noen av uttalelsene direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet kom med etter helomvendingen.
Det er ikke riktig når tilsynet hevder at etaten «ikke hadde gode svar», da tilsynets kontrollører kom på døra deres, mener de.
– Vi hadde gjort en grundig vurdering før vi tok i bruk Google Analytics for snart to år siden. For oss var ikke standardløsningen egnet. Vi krevde anonymisering av IP-adressene, sier avdelingsdirektør Jan Christian Sandberg.
Han mener Thon skaper et feilaktig bilde av Skatteetatens kunnskap og vurderinger om Google-tjenesten.
– Når Datatilsynets direktør uttaler til Digi.no at vi ga veldig utilfredsstillende svar, og hevder at vi ikke hadde kontroll på databehandlerkonseptet, gir dette et feil bilde.
Sandberg ønsker derfor å gjøre det klart at de er «godt kjent med kravene» som personvernlovgivningen stiller og at de etterlever disse.
– Det Datatilsynet ikke visste før sitt besøk hos Skatteetaten var at Google Analytics kunne anonymisere IP-adresser. Skatteetaten beskrev derfor den tekniske løsningen under tilsynet og redegjorde for hvorfor Google Analytics med dette tillegget etter vår oppfatning var i samsvar med regelverket, hevder han.
IP-adresser blir av Datatilsynet regnet som en personopplysning. Google har hele veiet poengtert at den siste oktetten fjernes ved bruk av anonymiseringsalternativet i Google Analytics-scriptet.
Etter først å ha konkludert annerledes, har tilsynet snudd og stoler nå på at søkegiganten ikke lagrer hele IP-adressen.
Les også:
- [06.02.2013] Datatilsynet godtar Google Analytics
- [20.08.2012] - Ulovlig å bruke Google Analytics