I ettermiddag skal Apple Norge etter planen holde ett av foredragene på en større gratis konferanse sentralt i Oslo.
Men verken Apples foredragsholder, eller de tre andre kollegene hans som også skal delta, ønsker å bli identifisert. Eller avfotografert. Eller sitert. Ikke i pressen i hvertfall.
Situasjonen er litt absurd. For vi er invitert til å dekke dette arrangementet.
Apple vurderer å trekke seg fra konferansen, hvis digi.no møter opp og refererer fra presentasjonen.
Jeg får problemer hvis dere siterer meg redaksjonelt Det er Apple Norge som selv gjør dette klart, når de ringer oss fredag morgen.
– Du er hjertelig velkommen til å komme og være publikum. Men jeg får problemer hvis dere siterer meg redaksjonelt, sier forretningsutvikleren som har vært ansatt i Apple Norge i nærmere ti år.
Arven etter Jobs
Han bekrefter også at dette skyldes interne retningslinjer, som «ble innført etter at Steve Jobs returnerte til Apple i 1997». Den nå avdøde toppsjefen og gründeren var kjent for å ha stålkontroll på virksomheten, og praksisen fortsetter tydeligvis.
Det er en høflig, velformulert og hyggelig mann som ringer, det skal han ha. Apple Norge er informert av arrangøren om hvilke journalister som har meldt sin ankomst. Dette etter en avtale i forkant.
Apple liker jo å ha kontroll med journalister. Helst skal vi bare skrive av pressemeldingene de utgir, eller dekke de nøye regisserte produktlanseringene.
Forretningsutvikleren hevder at han skal snakke på et «lukket arrangement», men det stemmer dårlig overens med at pressen er invitert.
Ifølge arrangøren skal Apples foredrag dreie seg om «hvordan bedrifter bedre kan anvende Apples produkter på tvers».
Arrangementet er fullbooket. Hadde vi kommet for å gjøre jobben vår: Referere fra Apple sitt budskap til norsk næringsliv, så hadde Apple nektet å snakke. Vi velger derfor å holde oss på kontoret. Dessverre. Konsekvensen hadde vært å ødelegge dagen for 200 deltagere og en uskyldig arrangør.
Les også:
- [07.03.2012] Avslørt på vei til ministeren