AVTALER & KONTRAKTER

HP selger webOS

Hva har kjøperen i tankene?

HPs toppsjef Meg Whitman selger nå webOS til LG, og kan med det sette strek for pc-gigantens mislykkede satsing på et OS som for noen år siden var ganske kritikerrost, men som aldri lyktes i markedet.
HPs toppsjef Meg Whitman selger nå webOS til LG, og kan med det sette strek for pc-gigantens mislykkede satsing på et OS som for noen år siden var ganske kritikerrost, men som aldri lyktes i markedet. Bilde: digi.no
26. feb. 2013 - 08:45

Historien om webOS er ikke ferdig fortalt.

Hewlett-Packard har nå solgt unna det mobile, berøringsvennlige operativsystemet de kjøpte for 1,2 milliarder dollar i 2010.

Rettighetene til kildekoden, all dokumentasjon, relevante nettsteder og lisens til å benytte seg av tilhørende patenter er overført til koreanske LG for en ukjent sum.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

webOS ble for øvrig skjenket til åpen kildekodefellesskapet i 2011, etter at HP la ned all satsing på systemet og sa opp store deler av den tilhørende staben.

HP skal beholde eierskap til lisensene, som stammer fra opphavet Palm, som på 1990-tallet var en pioner innen håndholdte lommedatamaskiner.

Hva er så LGs planer med operativsystemet, som HP i en periode hadde planer om å benytte i alt fra pc-er, nettbrett, mobiltelefoner, skrivere og biler?

Jo, plattformen blir sentral i elektronikkgigantens neste generasjon «smarte» TV-er. Med i HPs vrakpant avhender de også sine siste rester av webOS-ingeniører, de som ennå ikke var sagt opp.

LG sier i en pressemelding at webOS også åpner en ny mulighet for å tilby et intuitivt brukergrensesnitt og nettjenester i bred forstand, blant en mengde ulik forbrukerorientert elektronikk.

Skin til Android?

Det er lite sannsynlig at dette omfatter smarttelefoner og nettbrett, der LG har satset stort på Android.

Derimot ligger det an til at webOS kan bli brukt innen kjøleskap, vaskemaskiner og kjøkken-apparater, ifølge teknologinettstedet AllThingsD.

Slik LG uttaler seg er det imidlertid ikke helt utenkelig at brukergrensesnittet til webOS muligens kan bli brukt som et påbygg eller «skin» over Android, men dette blir bare spekulasjoner.

Det LG overtar er mer eller mindre alt på klientsiden, mens HP beholder webOS sine tilhørende nettskytjenester. Det omfatter app-katalogen, distribusjon av programvare inkludert oppdateringer og andre backend-systemer.

Ifølge Hewlett-Packard er denne modellen valgt for å kunne levere løsninger til selskapets bedriftskunder. HP forplikter seg dessuten til å fortsatt støtte eksisterende Palm-kunder, altså de med TouchPad-nettbrettet og et par smarttelefoner med webOS.

Tapene det mislykkede webOS-eventyret har påført HP er for lengst bokført. Både LG og Hewlett-Packard opplyser at salget ikke vil merkes i selskapenes respektive regnskap.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.