UTVIKLING

– Jobben er gjort

Prosjektet bak Acid-testene legges ned.

Også Internet Explorer greide etter hvert Acid3-testen til WaSP (med IE9), en stund etter at selskapet hadde kommet fram til at webstandarder faktisk var noe å satse på.
Også Internet Explorer greide etter hvert Acid3-testen til WaSP (med IE9), en stund etter at selskapet hadde kommet fram til at webstandarder faktisk var noe å satse på.
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
4. mars 2013 - 11:59

The Web Standards Project, også kjent som WaSP, ble etablert i 1998 på et tidspunkt da Internet Explorer og Netscape Navigator/Communicator var i ferd med å bringe weben ut på ville veier med hver sine «forbedringer» til HTML, noe som førte til at de to nettleserne ble stadig mindre kompatible med standarden og med hverandre. Fredag i forrige uke kom meldingen om at prosjektet nedlegges. Jobben er gjort.

Prosjektet ble grunnlagt av Glenn Davis, George Olsen og Jeffrey Zeldman. De fikk raskt støtte av mange ressurssterke webutviklere- og designer. Hovedmålet for prosjektet var å få nettleserleverandørene til å støtte standardene fra World Wide Web Consortium (W3C).

I 2001 kom Microsoft med Internet Explorer 6, samtidig som at krigen mot Netscape var over. Da begynte WaSP å rette fokuset i større grad mot leverandørene av verktøyene for å skape innholdet, for at verktøy som Dreamweaver (den gang tilbudt av Macromedia) skulle levere bedre kode. Andre prosjektmedlemmer begynte jobben med å lære opp utviklere og designere om hvorfor bruken av webstandarder er viktig. Det var en jobb som tok mange år.

WaSP stod også bak de tre syretestene, Acid 1-3, som kom i henholdsvis 1997, 2005 og 2008. Disse var basert på relativt nye eller lite utbredte webstandarder og ga nettleserprodusentene noe å strekke seg i årene som fulgte.

Det hele ble avsluttet med utarbeidelsen av WaSP InterAct, et pensumrammeverk for studenter som ønsker å jobbe profesjonelt med weben. W3C har nå overtatt overoppsynet med dette.

I kunngjøringen om nedleggelsen skriver gruppemedlem Aaron Gustafson at visjonen til Tim Berners-Lee om weben som et åpent, tilgjengelig og universalt fellesskap, i stor grad har blitt en realitet.

– Selv om det er arbeid som gjenstår, er ikke «the sting of the WaSP» nødvendig lenger.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.