JUSS OG SAMFUNN

Google slipper tysk lenkeavgift

Lovforslag endret i siste liten.

Forbundsdagen i Tyskland har godkjent et kompromiss-preget lovforslag om i hvilken grad Google og andre skal kunne bruke deler av innholdet til tyske forlag, uten å måtte betale for det.
Forbundsdagen i Tyskland har godkjent et kompromiss-preget lovforslag om i hvilken grad Google og andre skal kunne bruke deler av innholdet til tyske forlag, uten å måtte betale for det. Bilde: Wikipedia (Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported)
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
4. mars 2013 - 13:32

Google har i Tyskland fått delvis gjennomslag for at selskapet også i framtiden skal kunne lenke til tyske nettavisartikler og inkludere små utdrag av artikkelteksten, uten å måtte spørre om eller til og med betale for dette.

Ifølge Financial Times endret lovforfatterne i regjeringspartiene, Kristeligdemokratene og Fridemokratene, i siste minutt et forslag til endring av loven for opphavsrett. Dette ble godkjent av Forbundsdagen, men kan fortsatt blokkeres av opposisjonen i Forbundsrådet.

Ifølge Reuters vil Google og andre som tilbyr tjenester basert på innhold fra tyske aviser, måtte betale for større utdrag av innholdet. Nøyaktig hvor grensen går er ikke oppgitt i lovforslaget, noe som kan føre til at domstoler vil måtte avgjøre dette i individuelle saker.

– Det er overhodet ikke klart hvem det er ment at skal beskyttes fra hvem, eller hvorfor det er en slik lov, heter det i kritikken fra opposisjonspartiet De grønne, skriver Reuters. De mener at lovforslaget verken legger til rette for utgiverne eller for den frie flyten av informasjon.

Heller ikke Google er fornøyd. Selskapet har kjempet mot lovforslaget, blant annet med en underskriftkampanje, «Forsvar nettet ditt». Kampanjen ble fordømt av tyske politikere

– Loven er verken nødvendig eller fornuftig. Den hindrer innovasjon og skader økonomien og tyske Internett-brukere, sier Kay Oberbeck, kommunikasjonsdirektør hos Google i Tyskland, til Reuters.

Det tyske forbundet av avisutgivere, BDZV, skal derimot være godt fornøyd med lovforslaget.

– Forlagene får nå et rettferdig instrument for hånden til å treffe beslutninger om den kommersielle bruken av deres innhold som gjøres av søkemotorer og nyhetsoversikter, skriver BDZV i en uttalelse.

Selv om det er Google som har stått i spissen for motstanden mot det tyske lovforslaget, er det langt fra bare dette selskapets søke- og nyhetstjenester som ville ha blitt berørt av en kommersiell lenkeavgift til tysk avisinnhold.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.