JUSS OG SAMFUNN

Digital skattesmell

Tirsdag får 3,9 millioner nordmenn *IKKE* sjekke selvangivelsen.

PAPIR-NASJONEN: Fristen for å bli e-bruker og dermed rekke premieren for årets selvangivelse løp ut 1. mars. I år sendes det ut 3,9 millioner papirbrev.
PAPIR-NASJONEN: Fristen for å bli e-bruker og dermed rekke premieren for årets selvangivelse løp ut 1. mars. I år sendes det ut 3,9 millioner papirbrev. Bilde: Per Ervland
15. mars 2013 - 14:26

Selvangivelsen er rett rundt hjørnet, men bare for et lite mindretall.

Premieren tirsdag 19. mars gjelder nemlig bare de som har allerede har registrert seg som elektroniske brukere.

580.000 «på nett»

Selv om dette har vært mulig helt siden 2009, er det fortsatt bare 580.000 skatteytere som har valgt å bli «e-bruker». Dette er de som aktivt har reservert seg mot å motta papirutgaven i posten.

Resten får ikke sjekke selvangivelsen verken på nett eller papir før tidlig i april. Det er to uker senere.

3,9 millioner får papir

3,9 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende må vente til etter påske. Både for å se selvangivelsen i Altinn og få den på papir.

– Vi har ikke nådd frem med budskapet vårt om at folk som registrerer seg som e-bruker kan få tjenestene våre elektronisk, sier skattedirektør Svein Kristensen i en pressemelding.

Kristensen har bedt folk velge papirløst helt siden 2009.

Skatteetaten vil ikke ta ordet «skuffelse» i sin munn, men det er tydelig at de er nettopp det.

Alle de 3,9 millioner papirbrevene som nå skal sendes ut koster staten 20 millioner kroner, får digi.no opplyst av Skattedirektoratet.

– Vi hadde håpet på flere e-brukere, kommer til å jobbe for å få flere, og ser på flere tiltak for å få flere e-brukere, sier pressekontakt Anne Kirkhusmo til digi.no.

De har ikke vært spesielt flinke til å informere om dette Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier i IKT-Norge. Han mener skatteetaten har vært dårlige til å informere om ordningen.

– De har ikke vært spesielt flinke til å informere om dette. Selv oppdaget jeg det ved en tilfeldighet, sier han.

Skatteetaten er helt uenig med Waterhouse om at de har informert for dårlig.

– Vi har gjort det vi kan innenfor de budsjettene vi har. Det ville vært veldig vanskelig å gjøre mer uten å bruke millioner av kroner på å nå hele befolkningen. Når det er sagt har vi over 200 presseoppslag på dette, vi har brukt penger på bannerannonsering og vi var på Dagsrevyen og fortalte om dette før jul, sier Thomas Tangen i Skattedirektoratet.

Tangen vil ellers gjerne invitere Waterhouse til dem på besøk for å prate nærmere. – Han må gjerne gi oss forslag til hvordan vi kan informere enda bedre.

IKT-Norge ser ikke bort ifra at mange også kan være skeptiske til å registrere seg som e-brukere, etter alle de negative erfaringene med Altinn de siste årene.

– Dessuten viser dette at det ikke er nok å lage tjenestene. Du må ut og informere om det. Akkurat som i bedrifter må du sørge for å «aktivere» brukerne dine. Slik er dette et frempek for mye annet i offentlig sektor om at de må jobbe aktivt i hele kjeden, sier Waterhouse.

Ved siden av merkostnadene papirutsendelsene koster samfunnet, trekker IKT-Norge-direktøren fram det negative miljøaspektet ved å produsere og deretter kjøre disse 3,9 millioner brevene rundt til landets innbyggere.

Gulrot fremfor pisk

Vi spør skatteetaten om de har vurdert å gi et gebyr til papirbrukerne, slik bankene gjerne tar 35 kroner ekstra ved betaling av en faktura i skranken. Eventuelt legge på skatten slik at de selv betaler for disse utsendelsene.

– Vi har ikke diskutert ytterligere tiltak, men vi foretrekker gulrot fremfor pisk, sier Jan Christian Sandberg, direktør i Innovasjons- og utviklingsavdelingen.

580.000 e-brukere er ikke dårlig, men jeg er glad for at etaten selv vil gjøre mer, sier statssekretær Tone Toften (Ap) <i>Bilde: Magnus Ridola</i>
580.000 e-brukere er ikke dårlig, men jeg er glad for at etaten selv vil gjøre mer, sier statssekretær Tone Toften (Ap) Bilde: Magnus Ridola

FAD: – Ikke dårlig med 580.000

Regjeringen har satt seg høye mål om å heldigitalisere Norge. Da er kanskje ikke nyheten om at papirselvangivelsene i 2013 fortsatt har et så stort omfang godt mottatt?

– I dag er Skatteetaten og andre offentlige virksomheter avhengig av at brukerne selv foretar seg noe aktivt for at kommunikasjonen skal skje elektronisk. Utfra denne forutsetningen, synes jeg ikke 580.000 e-brukere er et dårlig resultat, men er glad for at etaten selv vil gjøre mer, sier statssekretær Tone Toften (Ap) i fornyingsdepartementet.

Toften sier at blant de viktigste grepene i regjeringens digitaliseringsprogram er å snu prinsippet, slik at det blir den elektroniske kommunikasjonen som blir hovedregelen.

– For å få til dette må lover og forskrifter endres. Det har vært ute på høring og vi i FAD jobber sammen med Justisdepartementet med forslag om lovendringer, sier statssekretæren.

Når prinsippet endelig er snudd vil i praksis hele befolkningen automatisk bli e-brukere.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra