JUSS OG SAMFUNN

– Kan være greit å drepe hackere

NATO har lansert håndbok for kyberkrig.

Hackere kan være legitime militære mål, men kyberkrigere bør holde seg unna sykehus og kraftverk.  Det slår en ny håndbok for militære operasjoner i kyberrommet fast.
Hackere kan være legitime militære mål, men kyberkrigere bør holde seg unna sykehus og kraftverk. Det slår en ny håndbok for militære operasjoner i kyberrommet fast. Bilde: Forsvarets mediesenter / Tanja Renate Aakerøy / Hæren

I tradisjonell krigføring gjelder en rekke regler, blant annet Genèvekonvensjonene. Men hvordan skal disse reglene kunne overføres til et stadig mer militarisert kyberrom? Det har en gruppe nedsatt av NATO jobbet med i tre år.

Denne uken kunne de presentere en håndbok som nøye gjennomgår engasjementsregler og rammeverk for hvordan militære operasjoner bør foregå i kyberrommet. Der blir 95 «engasjementsregler» lansert.

Blant annet slår håndboken fast at en hacker som utfører angrep på fremmede nasjoner, kan være et legitimt mål å drepe – selv om vedkommende ikke er militær, skriver den britiske avisen The Guardian.

Det kan også være greit å slå tilbake kyberangrep med tradisjonelle maktmidler. Men det fordrer, skriver TechWeek Europe, at kyberangrepet har forårsaket død eller alvorlige ødeleggelser. Med andre ord: Det skal være proporsjonalitet mellom angrep og motangrep.

Kyberangrep er også legitimt å bruke i en konflikt, men da skal de ikke rettes mot sivile mål som eksempelvis sykehus og kraftstasjoner.

Selv om det ennå ikke finnes eksempel på at væpnede konflikter har blitt utledet av angrep i kyberrommet, så mener forfatterne av håndboken at den juridiske definisjonen av «væpnet konflikt» bør utvides til også å gjelde hendelser som skjer i nettet. Årsaken er at slike angrep kan ha potensial til alene å utløse en internasjonal konflikt. Altså krig.

Boken er skrevet av 20 juridiske eksperter som har jobbet med blant annet Røde Kors. Det er NATO, gjennom Co-operative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE) i Tallin, som har bestilt arbeidet. Boken kan du laste ned i sin helhet her, og går under navnet «Tallin-manualen». Boken vil ikke ha noen formell status hos NATO, skriver The Guardian. Men den vil utvilsomt bli lest og debattert av forsvarsmakter verden over.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.