En gruppe europeiske mobiloperatører skal ifølge New York Times har gitt EU-kommisjonen tilgang til selskapenes avtaler om salg av Apples iPhone-produkter. Bakgrunnen er at operatørene mener at avtalene er konkurransehemmende. I første omgang skal kommisjonen studere avtalene, siden ingen foreløpig har kommet med noen formell klage om konkurransehemmende virksomhet.
– Vi har blitt kontaktet av bransjemedlemmer, og vi overvåker situasjonen. Men ingen antitrustsak har blitt åpnet, sier Antoine Colombani, en talsmann for konkurransekommisæren i EU-kommisjonen, Joaquín Almunia, til New York Times,
Apple på sin side hevder at selskapet ikke gjør noe galt.
– Våre kontrakter følger lokale lover overalt hvor vi har forretningsvirksomhet, inkludert i EU, sier Natalie Kerris, en talskvinne for Apple, til den amerikanske avisen.
Det skal i særlig grad være kontraktene som de mindre, europeiske mobiloperatørene har med Apple, som er spesielt begrensende. Dette gjelder tilsynelatende spesielt i Frankrike.
Ingen av kildene som New York Times har hos mobiloperatørene vil stå fram med navn, siden Apple ikke tillater at de snakker offentlig om kontraktene. Men kildene forteller at noen av operatørene må godta betingelser i forbindelse med iPhone-salget som gjør det vanskelig for andre mobilleverandører å konkurrere.
Forpliktet salg
New York Times skriver at Apple i de fleste tilfeller bestemmer en kvote på hvor mange iPhone-enheter en operatør minst må selge over en gitt periode, for i det hele tatt å få lov til å selge iPhone. Perioden er vanligvis på tre år. Dersom operatøren ikke selger tilstrekkelig mange av Apples telefoner, må operatøren betale for enhetene som ikke har blitt solgt. Denne informasjonen skal stamme fra en person som har forhandlet med Apple mens vedkommende jobbet ved en europeisk operatør.
Men nå er det kanskje slik at etterspørselen etter iPhone jevnt over er så høy at det liten fare for at operatørene ikke får solgt nok håndsett, til tross for at markedsandelen til iPhone er fallende i Vest-Europa. Og fallende markedsandel taler kanskje mot disse operatørenes sak.
Det er ingen som tvinger mobiloperatørene å selge iPhone, men etterspørselen er likevel så høy at det er utenkelig for operatørene ikke å kunne tilby disse mobiltelefonene.
EU-kommisjonen er ikke forpliktet til å igangsette en formell antitrust-etterforskning så lenge det ikke har kommet noen formell klage mot Apple. Men kommisjonen kan også starte en slik etterforskning på egenhånd, slik den gjorde i 2011 da Apple ble gransket for ulovlig prissamarbeid om e-bøker.
Les også:
- [20.03.2013] EU-misnøye med Apple
- [18.01.2013] Konspirerte om ikke å stjele ansatte
- [28.12.2011] Apple bøtelagt i Italia
- [06.12.2011] Apple granskes for e-bokmonopol
- [27.09.2010] Dropper antitrust mot Apple