I juni 2008 var superdatamaskinen Roadrunner ferdig installert ved det amerikanske forskningsinstituttet Los Alamos National Laboratory. Maskinen ble levert av IBM og utstyrt med blant annet en variant (PowerXCell 8i) av Cell-prosessorene som brukes i PlayStation 3.
Kombinert med en mengde AMD Opteron-prosessorer greide man å hente ut så mye regnekraft at Roadrunner ble den første superdatamaskinen med en ytelse på mer enn 1 petaflops. Det var mer enn en dobling av ytelsen, sammenlignet med superdatamaskinen som til da hadde vært verdens kraftigste.
Men Roadrunner fikk «leve» i knapt fem år. I slutten av forrige uke kunngjorde Los Alamos National Laboratory at maskinen skulle tas ut av drift den 31. mars, altså søndag i forrige uke.
Roadrunner var del av National Nuclear Security Administration’s Advanced Simulation and Computing-program (ASC) og ble i stor grad brukt til simuleringer i forbindelse med forvaltningen av de amerikanske atomvåpnene. Blant annet har bruken av Roadrunner ført til bedre forståelse av energiflyten i et våpen og hvilken betydning dette har i forbindelse med våpensvikt.
Men datamaskinen har også blitt brukt til det som omtales som ikke-gradert vitenskap. Dette inkluderer studier av atferden til nanotråder, magnetisk omkobling, «laser backscatter», HIV-fylogeni og simulering av universet med en skala på 70 milliarder partikler.
Ifølge Los Alamos National Laboratory var Roadrunners heterogene arkitektur kontroversiell, men i dag er det ikke uvanlig at superdatamaskiner er basert på flere ulike typer prosessorenheter, da særlig CPU-er og GPU-er (grafikkprosessorer).
– Roadrunner var virkelig en banebrytende idé. Den fikk alle til å tenke ut ny måter å bygge og bruke en superdatamaskin. Spesialiserte prosessorer blir inkludert på nye måter i nye systemer, og brukes på nye måter. Vår demonstrasjon med Roadrunner fikk alles oppmerksomhet, sier Gary Grider ved laboratoriets High Performance Computing Division, i en pressemelding.
Nå som maskinen offisielt er skrudd av, vil forskere ha omkring en måned på seg til å eksperimentere med systemet, før det demonteres. Eksperimentene er knyttet til operativsystembaserte minnekomprimeringsteknikker og optimalisert dataruting. Dette skal senere kunne brukes i forbindelse med design av framtidige superdatamaskiner.
– Dette er ting vi aldri kunne forsøke mens Roadrunner utførte produksjonsoppgaver, legger Grider til.
Roadrunner var verden offisielt kraftigste superdatamaskin fram til november 2009, da den ble detronisert av superdatamaskinen «Jaguar», som da ble oppgradert. I november i fjor lå Roadrunner på en 22. plass på listen over verdens kraftigste superdatamaskiner. Jaguar ble i fjor modernisert på nytt og skiftet da navn til «Titan», noe som ga systemet en ytelse på 17,59 petaflops og en ny førsteplass på topplisten.
Les også:
- [17.06.2013] Kina gjenerobrer superdata-toppen
- [04.06.2013] Skal ta tilbake superdata-tronen
- [13.11.2012] «Titan» inntok superdata-toppen
- [16.11.2009] IBM tapte supertronen til Cray og AMD
- [10.06.2008] Petaflops-grensen passert med PS3-brikker