Microsoft har tatt et nytt skritt i hamskiftet fra programvare til «dingser og tjenester» («devices and services»): Nettskytjenesten Azure er utvidet med et tilbud i kategorien «infrastruktur som tjeneste» – IaaS, «infrastructure as a service» – der man kan leie virtuelle servere med lagring og nettverk på time- eller månedsbasis.
Hittil har Azure vært begrenset til plattformtjenester (PaaS) og applikasjonstjenester (SaaS).
Azure Infrastructure Services gir valgfrihet mellom Linux og Windows.
Man kan også velge dedikerte servere for SQL Server (database) og BizTalk (orkestrering). Virtuelle servere kan dimensjoneres fra delt kjerne og 768 megabyte minne til 8 kjerner og opptil 56 gigabyte minne.
Prisen varierer fra 0,1148 kroner per time til 11,71 kroner per time, tilsvarende 86 til 8700 kroner per måned.
Medfølgende driftsverktøy gjør det mulig, løpende og automatisk, å dimensjonere den virtuelle serverparken etter behov. Det er grunnen til at utleieprisene primært er oppgitt per time. Fra kundens side er det ingen grunn til å betale for 10 servere i én måned når 5 servere dekker behovet unntatt i helgene. Fra Microsofts synspunkt er det også uhensiktsmessig å holde uhensiktsmessig mye overkapasitet.
Fram til utgangen av mai gjelder en rabattert lanseringspris.
Ansvarlig for satsingen i Norge, «server & tools»-direktør John Henrik Andersen, sier prisnivået er valgt med tanke på å utfordre tilsvarende tilbud fra Amazon.
En grunnleggende tanke bak virtuelle servere definert i Microsofts nyeste serveroperativsystem, er at de skal fritt kunne flyttes mellom Azure, en frittstående tjenesteleverandør og kundens egen fysiske serverpark. Teknologien håndterer bruker-ID og nettverk slik at virtuelle servere kan flyttes uten driftsavbrudd og uten at sluttbrukere merker noe.
– Dette peker mot Microsofts visjon om «Cloud OS». Vi mener ikke at alt skal skje i nettskyen. Vi tror på hybride løsninger. Vi mener det må legges til rette for en symbiose mellom det kunden gjør i egen datasentral, det Microsoft leverer og det man henter fra uavhengige tjenesteleverandører, alt basert på samme virtualiseringsteknologi.
Olav Tollefsen i Microsoft demonstrerer den nye løsningen. Han logger seg inn på Azure-portalen, og får straks oversikt over alle nettverksressursene i hans abonnement, ikke bare virtuelle maskiner, men også tjenester som sikkerhetskopiering og gjenoppretting. Portalen gjelder ikke bare IaaS, den gjør alle Azure-tjenestene tilgjengelig gjennom selvbetjening.
Det går på minutter for Tollefsen å opprette en virtuell server i Microsofts datasentral i Singapore, og knytte denne maskinen til virtuelle servere definert i både Singapore og Amsterdam. Tollefsen benytter sin private Telenor-linje på 50 megabit per sekund: Han viser hvordan en større filoverføring skjer i rundt 47 megabit per sekund.
Telenor
40 000 ansatte i Telenor har en intern samhandlingsløsning, Way of Work (WoW), basert på Sharepoint. I juni i fjor innledet selskapet er prosjekt for å oppgradere WoW til Sharepoint 2013. Initiativet kom samtidig med at Microsoft var på jakt etter hensiktsmessige forsøksprosjekter for de kommende Azure Infrastructure Services, og Telenor gikk med på å utvikle nye WoW på Microsofts IaaS.
Tilfellet er behørig beskrevet på Microsoft Case Studies.
WoW er spredt over 12 land, og brukte mye skreddersøm for å skvise mest mulig funksjonalitet ut av Sharepoint 2007. Ideen var å realisere tilsvarende funksjonalitet i Sharepoint 2013 uten skreddersøm. Det ble opprettet 80 virtuelle servere i Azure. Oppsettet – Sharepoint 2013 var helt ny for Telenor-folkene – tok to uker. Telenor sier det hadde tatt tre måneder med tradisjonelle metoder, og at hele prosjektet med utvikling og testing av nye WoW kostet 70 prosent mindre enn det ellers hadde gjort.
Telenor skal ikke kjøre nye WoW på Azure. De 80 Sharepoint-serverne skal i stedet overføres til uavhengige tjenesteleverandører. Fungerer Microsofts teknologi i samsvar med selskapets forsikringer, skal dette kunne gjennomføres smertefritt.
(Artikkelen er oppdatert for å avverge en mulig misforståelse rundt nettlinjen som ble brukt under demonstrasjonen til Olav Tollefsen.)