RESULTATERFINANS

Norges ukjente IT-stjerne

– Ja, vi er inne i en utrolig vekst, sier friprog-selskapet.

Lasse Andresen opplever enorm interesse for teknologien som opprinnelig stammer fra Sun Microsystems.
Lasse Andresen opplever enorm interesse for teknologien som opprinnelig stammer fra Sun Microsystems.
23. apr. 2013 - 08:01

Forgerock ble grunnlagt i Oslo i 2010 som et rent programvarehus. De så muligheter i ID-teknologien til Sun, som Oracle kastet på båten.

Oracle som nettopp hadde slukt Sun vraket friprog-løsningen. Den konkurrerte nemlig med deres autentiseringsplattform i mellomvaren Fusion.

Tidligere programvaredirektør Lasse Andersen i Sun Norge gikk derfor i spissen for en gruppe Sun-veteraner som ville videreutvikle kodebasen.

Det har gått over all forventning.

Oppstartbedriften har etablert seg med virksomhet verden over. Etter hvert ble hovedkvarteret flyttet fra Oslo til San Francisco for å være nærmere markedet, talentene og samarbeidspartnerne, forteller Andresen til digi.no.

Store investorer

Investeringsfondet Accel Partners (nest største eier i Facebook etter Mark Zuckerberg) gikk i fjor tungt inn i selskapet med 7 millioner dollar i en privat emisjon. Denne måneden sprøytet Palo Alto-baserte Foundation Capital inn nye 15 millioner dollar i en emisjonsrunde der også Accel deltok.

Forgerock har dermed hentet inn drøyt 128 millioner kroner i risikokapital, en oppsiktsvekkende sum i norsk målestokk.

– Ja, vi har fylt på «batterikassa» og er inne i en utrolig vekst. Nå er vi 100 ansatte verden over – inkludert 50 mann i USA. Pengene går til videre utvidelse, innovasjon og utvikling, sier Andresen.

Teknologidirektøren nekter å oppgi hvor mye av selskapet som er solgt ut, men han sier seg «meget fornøyd» med emisjonen.

Flere ringrever

Forgerock ansatte nærmere 60 personer i tidsrommet april 2012 fram til årsskiftet. Selskapet har også berømtheter som Sun-medgründer Scott McNealy og Java-oppfinner James Gosling som rådgivere til driften.

Med investeringen fra Foundation Capital får de også nok en kapasitet inn i styret i form av Warren Weiss.

– Weiss er en gammel ringrev og en av de som jobbet tett med Steve Jobs i NeXT. Foundation Capital er store på investeringer i programvareselskap og gir oss selvfølgelig en stor global mulighet til vekst, sier Andresen.

Foruten å gire opp salgs- og markedsapparatet i USA og England, trekker teknologidirektøren fram Frankrike, Tyskland og Australia som markeder de spesielt er interessert i for tiden.

– Hva kan du si om omsetning og lønnsomhet?

– Jeg kan ikke gi så mange detaljer, men butikken går vanvittig bra. Forgerock er allerede oppe i over 200 store kunder. Nær samtlige er digre virksomheter fra Fortune 500-listen (oversikt over USAs største firmaer, journ.anm.).

Lasse Andresen er for tiden på en kort snarvisitt i Oslo, der han ikke har vært siden desember. Det er hektiske tider for gründeren med 200 reisedøgn i året.

Selv omtaler selskapet seg som et slags ID- og autentiseringsteknologiens svar på friprog-selskapet Redhat.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Vi er den eneste open source-leverandøren som tilbyr en fullverdig plattform, med alt innen identitet. Det gjelder alt fra innlogging til å vite hvem og hva som er hva, sier Andresen.

Det har ikke vært spesielt vanskelig å bli profet i eget land, selv om selskapet for lengst har rettet blikket mot langt større markeder. Her har de kapret flere indrefileter, blant annet kjøres den offentlige norske ID-porten med deres programvare.

– Jeg føler vi har et veldig bra forhold til Norge. Nav er en av de siste kundene vi fikk. Fra før har vi Verdipapirsentralen, NSB, Skatteetaten, Lånekassen og Folketrygden på kundelisten. Vi er kjempefornøyd.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.