JUSS OG SAMFUNN

Bitter friprog-krangel

eZ Systems saksøker raskt voksende web-byrå.

Byte AS, med Trond Støfring i spissen, blir beskyldt for å ha solgt ulovlige eZ-lisenser. Nå møtes partene i retten.
Byte AS, med Trond Støfring i spissen, blir beskyldt for å ha solgt ulovlige eZ-lisenser. Nå møtes partene i retten. Bilde: Byte AS/fra pressemelding.
25. apr. 2013 - 12:21

Da nettsiden til Kjell Inge Røkkes Aker ASA ble lansert i fjor var det Byte AS som sto som leverandør. Det lille webbyrået, med store kontorer på Aker Brygge, har de siste par årene skodd seg kraftig opp som en aggressiv aktør i markedet for nettløsninger rettet mot bedriftsmarkedet.

Etter tips fra bransjen ville digi.no undersøke hvordan den raskt voksende aktøren har håndtert lisenser. Det førte oss til en kommende rettsbatalje som savner sidestykke i norsk friprogmiljø.

Byte har lenge titulert seg som en ekspert på eZ Publish. Dette er et publiseringssystem utviklet av det norske åpen kildekodeselskapet eZ Systems. Sågar var Byte partner med dette selskapet, for å selge enterprise-versjoner av programvaren til norske bedrifter. Det var også eZ Publish som ble benyttet da Byte laget Aker sine sider i tillegg til nettsider for en lang rekke norske virksomheter.

Overraskelsen var stor da eZ Systems, ved en tilfeldighet, oppdaget at Byte hadde benyttet seg av en prøvelisens på de ferdig produserte nettsidene til ett av Norges største industri-selskap. Lisensen er ikke lov å benytte i produksjon, men som en intern og tidsbegrenset testversjon.

(Saken fortsetter under bildet.)

Aker ASA kjørte ifølge dette skjermdumpet, en ulovlig lisens av eZ Publish. Skjermdumpet er gitt til digi.no av en kilde, derfor har vi sladdet deler av informasjonen. I dag kjører Aker ASA på en åpen lisens. <i>Bilde: Skjermdump</i>
Aker ASA kjørte ifølge dette skjermdumpet, en ulovlig lisens av eZ Publish. Skjermdumpet er gitt til digi.no av en kilde, derfor har vi sladdet deler av informasjonen. I dag kjører Aker ASA på en åpen lisens. Bilde: Skjermdump

– Vi fant ut av dette ved en tilfeldighet, sier Bård Farstad i eZ Systems til digi.no. Han er medgründer og leder for produktinnovasjon i selskapet. De saksøker nå Byte og krever rundt 10 millioner kroner fra selskapet. Dette er inntekter som eZ mener Web-byrået har snytt unna.

Byte vil på sin side ikke kommentere opplysningene før rettsaken mellom partene begynner. Se lengre ned for ytterligere kommentarer fra selskapet.

Test & Trail

– Vi så at de publiserte informasjon om en ny kunde, men da vi sjekket lisensen så vi at den lå på en test-lisens som ikke er lov å bruke i produksjon. Dette oppdaget vi i fjor sommer. Utover høsten så vi en rekke tilfeller av Byte-kunder som ikke hadde korrekt lisens, sier Farstad som forteller at de har dokumentasjon på at Byte har krevd inn lisenspenger fra sine kunder, men ikke sendt dette videre til utviklerne i eZ Systems.

– Vi ønsket å rydde opp i dette og få en rapport om hvilke kunder det dreier seg om, men det viste seg å være veldig vanskelig. Så godt som all informasjon vi sitter på har vi funnet selv, sier Farstad til digi.no. Han anslår at det dreier seg om flere titalls tilfeller.

Farstad forteller til digi.no at de i lengre tid har prøvd å få Byte med på en full lisens-revisjon, for å kartlegge hvor mange av kundene til web-byrået som har gale lisenser. Dette bestrider Byte.

Gikk til sak

Men dette kravet skal ifølge det norske programvare-selskapet ha blitt trenert gang på gang. Ved årsskiftet fornyet derfor ikke eZ Systems partneravtalen med Byte, og brøt dermed samarbeidet med selskapet.

At eZ Systems ikke forlenget partneravtalen førte til at Byte leverte et søksmål mot friprogselskapet, som igjen førte til at eZ svarte med et motsøksmål. Partene i konflikten står mildt sagt steilt mot hverandre.

Nå selger i stedet selger Byte «community-lisenser» som er fritt tilgjengelig under GNU General Public License-rammeverket. Siden eZ Systems er basert på åpen kildekode står Byte fritt til å benytte disse lisensene i markedet, selv om det da ikke vil generere en krone til de som har utviklet løsningen. Dette er lisenser som ikke supporteres av eZ Systems.

Aker Brygge

Byte er et relativt lite kjent selskap i den norske IT-floraen. Selskapet har imidlertid vokst sterkt de siste årene. Ifølge selskapets adm. direktør, Trond Støfring, har selskapet vokst fra en omsetning på 4 millioner kroner i 2010 til 15 millioner kroner i 2012. På samme tid har antall ansatte steget fra fem til 16 ansatte.

– Hittil i 2013 teller vi 24 ansatte og har et budsjett på 44 millioner kroner, skriver Støfring i en e-post til digi.no før denne saken kommer opp. Selskapet melder også at de har kontorer i Horten og Stavanger foruten på Aker Brygge. Der har selskapet flere hundre kvadratmeter, midt i selve indrefileten av byens finansdistrikt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Grove påstander

Vi ba Støfring om en forklaring på påstandene fra eZ Systems tidligere denne uken. Her er svaret han gav:

– Disse påstandene er relatert til alvorlige forhold som vi har saksøkt eZ for. Ettersom saken er gjenstand for rettslig behandling ønsker vi ikke å besvare spørsmålene i media. Vi gleder oss imidlertid til å imøtegå disse og en rekke andre grove påstander som er fremsatt i den kommende rettslige behandlingen av eZs uberettigede opptreden mot Byte.

Selv om det raser en bitter konflikt mellom eZ og Byte fortsetter stadig Byte å invitere til kurs og konferanser for eZ-programvaren.

– Det kan for så vidt nevnes at eZ kompetansen til Bytes fagfolk ikke er blitt bedre eller dårligere avhengig av om det foreligger noe formelt partnerskap med eZ Systems eller ikke. Det er eZ Publish vi kan, og derfor arrangerer vi også kurs og konferanser for å dele, lære og skape engasjement hos våre kunder og markedet for øvrig, skriver Støfring i en e-post til digi.no.

Byte tilbakeviser også at de skal ha trenert en revisjon av lisensene.

– Byte ønsker også at det gjennomføres en revisjon, men da må mandatet være fornuftig og et helt annet enn det eZ har foreslått. I januar sendte vi eZ et forslag til tidspunkt for revisjon, en forespørsel som ikke ble besvart av eZ overhodet, skriver Støfring i en e-post til digi.no.

Rettsbataljen mellom eZ og Byte er ennå ikke berammet, men hovedforhandlingen er ikke ventet å begynne før til høsten.

Har du tips til denne saken så kontakt gjerne redaktør Sigvald Sveinbjørnsson. Alle henvendelser blir håndtert konfidensielt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.