Mange er redd for at salget av de nye UMTS-telefonene vil gå tregt - at salget vil stoppe opp etter at de første pioneerene har fått lekt seg.
Men nå er flere blitt optimister, for våren og sommeren raske vekst i bruk av MMS og mobilspill viser at brukerne nå begynner å venne seg til at mobilen ikke bare er et ringeapparat, men en rik applikasjonsplattform.
Veksten vi ser på MMS og spill er hyggelig, men det er lite sannsynlig at dette skal gi en rask vekst i et UMTS-marked på slutten av året - Telenor og Netcom har tidligere sagt at de skal åpne UMTS-nettene sine frem mot jul.
I et forsøk på å spå salget av UMTS er det nærliggende å speile utviklingen mot hva som skjedde på PC. Fargeskjermene og prosessorkraften vi har fått på de nye mobilene, kan sammenlignes med kraftige DOS-maskiner eller Windows.
Disse maskinene klarte seg lenge med analoge modemer, det er først de siste årene vi har fått bredbånd. Og behovet for bredbånd er egentlig fremdeles det samme på PC - hva trenger vi egentlig bredbånd til?
I mangelen av ekte bredbåndsapplikasjoner er piratkopiering blitt det store lokmotivet, men det vil det neppe bli på mobiler. Hva skal mobilselskapene nå argumentere med?
Spillene blir ikke store - skjermstørrelse og andre faktorer reduserer filene til maks noen hundre kilobyte. I en verden der du nettopp sitter på en trådløs tilknyttet terminal kan du laste ned biter underveis - du trenger ikke bredbånd for å laste ned 10-20 MB i en blokk.
Den store fordel med bredbånd på PC er at man alltid er på - men det gir GPRS på dagens GSM-nett. At man kan surfe ubegrenset er ikke så viktig på en mobil.
Sannheten er at det bare er video som krever høy og kontinuerlig båndbredde. Akkurat som på PC, drømmer mobilbransjen at film og videotelefoni skal drive salget av UMTS. Men om hvermansen ønsker videotelefoni gjenstår å se. En utfordring er at du må sitte stille for å filme deg selv eller se på film.
Mye kommer selvfølgelig an på prisingen, men UMTS gir teleselskapene et stort problem. Man kan ikke selge billig UMTS-tilgang og samtidig holde høye priser for å transportere SMS, MMS og GPRS på GSM-nettet. Og de har investert milliarder av kroner i et nettverk de kvier seg for å prisdumpe nå.
Det blir en spennende høst - UMTS-salget i gang i flere land og snart skal vi få se.