JUSS OG SAMFUNN

Se hva du (ikke) får fra Kartverket

Noe blir fritt og åpent, men indrefileten lar vente på seg.

2. mai 2013 - 08:29

I slutten av mars sa Statens kartverk (som sorterer under Miljøverndepartementet) at de hadde gjort alt de kunne, med hensyn til frigjøring av åpne datasett.

Men tirsdag kom regjeringen på banen og lovet ytterligere frislipp. Under et hastig innkalt pressemøte fortalte miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og fornyningsminister Rigmor Aasrud at førstnevnte arbeider med en plan.

Dette blir ikke et saliggjørende og fullstendig frislipp av de offentlig produserte kartdataene, iallfall ikke innledningsvis, men det er et stykke på vei.

Det som er klart er at allerede inneværende år skal kartserien Norge i målestokk 1:50.000 eller «N50 vektor- og rasterdata» bli fritt tilgjengelig. Når dette vil skje er foreløpig ikke klart.

Dette får du

For å illustrere hva slags detaljnivå N50 gir, en kartserie som dekker hele landet og omfatter data om natur og samfunn, inkludert øyer, skjær, terring, skog, myr, elver, bekker, vann, bebyggelse, jernbane, veier og stier, så har kartselskapet Geodata AS oversendt digi.no følgende eksempel:

(Se større bilder nederst i saken)

N50 gir som betegnelsen antyder et detaljnivå ned til Norge i oppløsning 1:50.000. Statens kartverk har langt mer detaljerte kart, men det skal fortsatt koste penger å benytte. <i>Bilde: Geodata</i>
N50 gir som betegnelsen antyder et detaljnivå ned til Norge i oppløsning 1:50.000. Statens kartverk har langt mer detaljerte kart, men det skal fortsatt koste penger å benytte. Bilde: Geodata

Dette får du ikke
FKB (Felles kartdatabase) har langt flere detaljer om norske forhold eller noen annen aktør. Dette innholdet foreligger det ingen planer om å gi ut under en fri lisens. Eksempel på hva du ikke får:

FKB består av en langt rekke datasett som til sammen utgjør det offentlige kartgrunnlaget. Denne nøyaktighetsgraden er ikke planlagt kjøpt fri, og vil dermed fortsatt koste penger å benytte. <i>Bilde: Geodata</i>
FKB består av en langt rekke datasett som til sammen utgjør det offentlige kartgrunnlaget. Denne nøyaktighetsgraden er ikke planlagt kjøpt fri, og vil dermed fortsatt koste penger å benytte. Bilde: Geodata

Fastpris

Kartskatten som ikke frigis skal imidlertid underlegges en langt enklere prismodell, dette etter ønske fra bransjen om å gå over til en fastprismodell.

I dag er det slik at enhver brukerinvolvering i digitale kart (med data fra Statens kartverk), slik som zoom eller panorering, utløser ekstra betaling. Det er altså slik at jo mer populær en slik tjeneste er, jo mer vil det koste. Det kan med andre ord blir dyrt for gründere eller etablerte IT-selskaper som forsøker å skape nye tjenester og trenger tid før de oppnår profitabilitet.

Med fastpris blir utgiftene forutsigbare, og trolig også lavere enn med dagens regime.

Planen om en delvis frigjøring av kartdata, som miljøvernministeren varslet tirsdag, skal legges fram nærmere sommeren, ble det fortalt på tirsdagens pressemøte.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra