TELEKOM

Tror Apples «gylne bur» ryker

– Firefox OS gjør verden til et bedre sted, sier Telenor.

Native apper kommer til å forsvinne, hvis vi skal tro Frode Vestnes i Telenor. Prosjektlederen viser her fram den første utviklertelefonen med Firefox OS laget av spanske Geekphones.
Native apper kommer til å forsvinne, hvis vi skal tro Frode Vestnes i Telenor. Prosjektlederen viser her fram den første utviklertelefonen med Firefox OS laget av spanske Geekphones. Bilde: Marius Jørgenrud
7. mai 2013 - 07:48

FORNEBU (digi.no): Noe lignende har Telenor aldri gjort før. Vi snakker om et glødende engasjement for – og aktiv deltakelse i utviklingen av et nytt operativsystem.

I samarbeid med Mozilla satser de friskt på Firefox OS, som allerede neste måned lanseres i en håndfull land. Dette er startskuddet for en ny type smarttelefoner, der nettleseren er plattformen.

Dette er fremtiden, hvis vi skal tro Telenor.

– Det spesielle med Firefox OS er at det er helt åpent. Ingen sitter med kontrollen. Hvis... nei, når dette operativsystemet lykkes blir verden et bedre sted for alle, hevder Gunnar Sellæg i Telenor.

Ved hovedkvarteret på Fornebu får vi et innblikk i årsakene til at Telenor investerer både tid og penger i dette.

Firefox OS kommer til å lykkes. Det føler Gunnar Sellæg i Telenor seg trygg på. <i>Bilde: Telenor</i>
Firefox OS kommer til å lykkes. Det føler Gunnar Sellæg i Telenor seg trygg på. Bilde: Telenor

Sellæg er overbevist at lukkede økosystemer, som Apple kanskje er den fremste eksponenten for, kommer til å bli erstattet av HTML5-baserte åpne distribusjonskanaler.

– Forhåpentligvis vil man slippe å måtte lage en app til hvert enkelt OS, sier Sellæg som inntil i fjor var direktør i Aspiro, utgiveren av musikkstrømmetjenesten Wimp.

Sellæg leder nå Commercial Development, et forretningsområde under divisjonen «Digital Services» i Telenor. Det er han som har ansvar for Firefox OS-løpet i Telenor.

– Vi har et ganske stort engasjement, men det er Mozilla som står bak operativsystemet og bestemmer veikartet. Vi driver ikke kjerneutviklingen.

Telenor har likevel satt egne utviklere, ingeniører og forretningsutviklere i arbeid med plattformen, men de jobber altså lenger opp i næringskjeden.

– Vil dere gjøre tilpasninger i Firefox OS som blir klart synlige for kundene, som et eget «skall» eller grafisk brukergrensesnitt?

– Vi tenker en del på egne tilpasninger, men jeg vet ikke om jeg er klar for å si så mye om det nå. Det viktigste for oss nå er at vi får en bra telefon med de riktige og viktigste spesifikasjonene, for å gi en sømløs opplevelse for brukeren. Så vil vi legge til tjenester oppå etter hvert, sier Sellæg.

Frode Vestnes er prosjektleder i Telenor for arbeidet med Firefox OS. Han forteller at de tidligere har laget mobiltelefoner med eget grensesnitt (GUI), og ikke er fremmed for å gjøre dette også med Firefox OS.

– Vi har tidligere kjørt ut en del ODM (original design manufacturer) white label-telefoner laget av Alcatel, for eksempel i Serbia. Disse har Telenor-propellen på baksiden og eget Telenor-utviklet grafisk grensesnitt. Den typen ting kan man gjøre, samt relevante tilpasninger for de ulike landene, sier Vestnes.

Sony, LG, ZTE, Huawei og Alcatel skal alle produsere Firefox OS-baserte telefoner for nærmere 20 ulike telegiganter. På brikkesiden er også Qualcomm med, og det kommer flere til, forteller han.

Dagens modell med særskilte (native) applikasjoner skreddersydd for det enkelte operativsystem vil forsvinne om noen år, tror både Sellæg og Vestnes.

– Det blir ikke nødvendigvis sånn at App Store dør ut, det kan hende de fortsatt har en betalingsløsning, men nødvendigheten av native applikasjoner forsvinner, sier Vestnes.

– Native apper blir borte innen fem år men om det tar fem eller femten år er usikkert, sier Gunnar Sellæg.

Frode Vestnes med en Firefox OS-basert utviklertelefon fra Geekphones, som ble utsolgt få timer etter lanseringen i slutten av april. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Frode Vestnes med en Firefox OS-basert utviklertelefon fra Geekphones, som ble utsolgt få timer etter lanseringen i slutten av april. Bilde: Marius Jørgenrud

Går det som Telenor spår kommer det altså til å florere av webbaserte HTML5-apper på mobiler fra Apple, Google og Microsoft innen 2018.

Det vil i så fall snu opp ned på posisjonen nettgigantene nyter i dag, som «portvakt» for hvilke apper som distribueres til deres respektive plattformer.

– Om fem år vil det ikke være én App Store til iOS som i dag. Det vil være hundre. Amazon kan ha en. Firefox marketplace kan være en annen. Apple kan ha sin. Hvem som helst kan starte en markedsplass så lenge du har en betalingsløsning og får distribusjon via utviklere, sier prosjektleder Vestnes.

Ved å støtte Mozilla sitt initiativ tror Telenor også at standardiseringsarbeidet med HTML på API-siden vil gå raskere.

Langt løp

Telenor skal lansere sine første Firefox OS-mobiltelefoner i Ungarn, Montenegro og Serbia i løpet av andre halvår 2013.

Dette kan regnes som en såkalt «soft launch», en prøvefase eller beta-test om du vil. Deretter er planen å lansere i flere asiatiske land.

Mozilla har tidligere kunngjort at plattformen skal lanseres også i Venezuela, Polen, Brasil, Portugal og Spania i mai måned, samt ytterligere 11 land før nyttår.

– Vi tror ikke Firefox OS kommer til å eksplodere og å ta 40 prosent markedsandel i sin andre måned. Dette er et langt løp, sier Sellæg.

Rimelig smarttelefon

Hans kollega er like nøktern og understreker at de definitivt ikke kommer med en «Android-killer» i første omgang.

– Dette blir første versjon av operativsystemet. Vi er ganske bevisst på hvilke typer kunder vi ønsker å rette oss mot. Det er folk som har en feature-telefon og som vi gjerne ønsker å tilby en smarttelefon, sier Vestnes.

Målet er å legge seg prismessig i nærheten av de enkleste Android-telefonene (low-end, er uttrykket de bruker).

– Vi ser for oss at dette blir den første smarttelefon-opplevelsen for en del brukere. Så er målet selvfølgelig å bevege oss oppover i mobilhierakiet etter hvert.

Ifølge Vestnes er det ingenting i veien for å tilby også et mobilflaggskip med Firefox OS, det avhenger bare av maskinvaren, men det er altså ikke der de setter inn støtet først.

De neste 5-6 årene regner telebransjen med at to milliarder nye mennesker kobler seg opp mot internett for første gang. Mesteparten antas å komme i såkalte vekstmarkeder, som er nettopp det Telenor sikter mot her.

– Da er det snakk om å være tilgjengelig med en relevant telefon med internett-opplevelsen, og den må har en pris som gjør at kundene har råd til den. I den konteksten har Firefox OS absolutt potensial.

Telenor har ikke planer om å tilby en slik mobiltelefon i Norge inneværende år.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.