JUSS OG SAMFUNN

Sterkt imot granskning av Huawei

Europeiske konkurrenter ber EU ligge unna.

Huawei har vokst kolossalt de siste årene. I fjerde kvartal i fjor leverte de for første gang større omsetning enn Ericsson.
Huawei har vokst kolossalt de siste årene. I fjerde kvartal i fjor leverte de for første gang større omsetning enn Ericsson. Bilde: Angel Navarrete/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
15. mai 2013 - 07:21

Uavhengig av hverandre viser Reuters og Wall Street Journal til kilder i Brussel som forteller at det forberedes en EU-granskning av to kinesiske teleutstyrsleverandører, Huawei og ZTE.

Både Huawei og ZTE strir med myndigheter i USA og Australia, som mistenker at «bakdører» i kinesisk utstyr kan misbrukes til industrispionasje og overvåkning.

Bekymringen i EU gjelder ikke først og fremst «bakdører», men mistanke om statssubsidiert prisdumping av teleutstyr i strid med internasjonale handelsavtaler. Bakdører og sikkerhet var samtidig nevnt i en intern EU-rapport i fjor, der EU-kommisjonen ble oppfordret til å ta tiltak mot Huawei og ZTE på grunn av både prisdumping og sikkerhet. I fjor ble Huawei utestengt fra et anbud i Tyskland om utstyr til et forskningsnettverk, med henvisning til sikkerhet.

Prosessen som kan føre til en granskning er ikke utløst av klager fra europeiske konkurrenter, trass i at de to kinesiske leverandørene, særlig Huawei, har vunnet flere anbud på utbygging av mobil infrastruktur i europeiske land.

Ulf Pehrsson, talsperson for den svenske teleutstyrsgiganten Ericsson, sier til Wall Street Journal at de ikke ønsker en EU-granskning av Huawei og ZTE. Han mener EU-tiltak mot kinesiske selskaper øker risikoen for tilsvarende kinesiske tiltak mot europeiske selskaper. I likhet med Alcatel-Lucent og Nokia Siemens ser Ericsson fram til å bli med på utbyggingen av 4G/LTE i Kina. Da Ericsson-sjef Hans Vestberg for to uker siden presenterte konsernets forholdsvis svake tall for første kvartal, uttrykte han håp om gjennomslag i de pågående 4G/LTE-prosessene i Kina og Russland.

Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, er den svenske regjeringen enig i at EU-kommisjonen ikke bør iverksette en granskning av Huawei og ZTE. Statssekretær Gunnar Oom i det svenske handelsdepartementet bekreftet at Sverige hadde uttrykt motstand da utspillet ble drøftet på et EU-møte i Dublin tidligere denne måneden. Oom sa til Xinhua at en eventuell granskning ville være «meningsløs». Oom fryktet også at europeiske politikere ville støtte en granskning på et rent populistisk grunnlag. (Se Swedish official opposed to EU probe into Huawei, ZTE.)

Et flertall av EU-land skal ha kommet med tilsvarende advarsler mot å granske Huawei og ZTE. De peker på at EU hittil aldri har iverksatt noen granskning av påstått ulovlig konkurranse uten forutgående klage fra konkurrentene.

I dag samles EU-kommisjonen til sitt ukentlige møte i Brussel. På dagsorden er en henstilling fra handelskommissær Karel De Gucht om å iverksette granskning av Huawei og ZTE. De Gucht har ledet flere forhandlingsrunder med kinesiske myndigheter for å få dem til å forplikte seg til minimumspriser på teleutstyr i europeiske anbud. Disse rundene har ikke ført fram.

De Gucht er også ansvarlig for en plan om å ilegge importavgift på kinesiske solpaneler til Europa. Avgiftene trer i kraft 6. juni, og kan komme opp i 68 prosent, ifølge Wall Street Journal. Solpaneler utgjør en vesentlig del av Kinas eksport til Europa, anslagsvis 7 prosent i 2011.

Utbygging av det kinesiske mobilnettet vil skyte fart i årene framover, og omfatter investeringer på mange titalls milliarder kroner. Alcatel Lucent er med på en prøveutbygging i 13 byer. I likhet med Nokia Siemens avstår de fra å kommentere en mulig EU-granskning av Huawei og ZTE. Ifølge Reuters skal de ha nektet å samarbeide med De Gucht i forberedelsene fram til det tidligere nevnte møtet i Dublin, og de skal ha gitt klart uttrykk for sin skepsis.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.