RESULTATERFINANS

Apple får skattejuling i USA

– Har aldri sett noe lignende.

Apple får flengene skattekritikk fra amerikanske folkevalgte. Tirsdag må Apple-topp Tim Cook stå til rette for hvordan selskapet bruker smutthull for å minimere skattebyrden.
Apple får flengene skattekritikk fra amerikanske folkevalgte. Tirsdag må Apple-topp Tim Cook stå til rette for hvordan selskapet bruker smutthull for å minimere skattebyrden. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
21. mai 2013 - 11:24

En granskning utført av den amerikanske kongressen viser at Apples kreative skattetilpasning har unndratt svimlende 44 milliarder dollar, nesten 260 milliarder kroner, fra beskatning i USA de siste fire årene. Nå må Apples ledelse stå til rette og forklare sine skattefinter i en kongresshøring.

Financial Times og en rekke andre medier omtaler den kinkige saken som ble kjent mandag. Da offentliggjorde kongressen en 40-siders lang rapport med resultatet av sin gjennomgang. I rapporten, som Financial Times har lagt ut på sine nettsider, fremgår det at Apple har brukt en rekke skattehull for å spare skatt på sine enorme inntekter.

– Apple har søkt etter skattehullenes «hellige gral». De har etablert utenlandske selskaper som holder flere titalls milliarder av dollar, som oppgir at de ikke er skattepliktige noe sted sier demokraten Carl Levin, som skal lede høringen, til Financial Times.

Gjennomgangen til den amerikanske kongressen har ikke funnet noen lovbrudd i måten Apple har forholdt seg til internasjonale skatteregler. Men kritikken sitter løst hos Levin:

– Definisjonen av et skattehull er at det kan være i overenstemmelse med lovens bokstav, men ikke lovens intensjon, sier Levin til avisen og tillegger:

– Jeg har aldri sett noe lignende, og vi kjenner ikke til noen som har sett noe lignende.

En av forholdene komiteen har avdekket er bruken av det irsk-registrerte selskapet Apple Sales International. Dette selskapet har alene hatt salgsinntekter på 74 milliarder dollar fra 2009 til 2012. De skal knapt ha betalt skatt på dette. De hadde et overskudd på 22 milliarder dollar i 2011, men betalte bare 10 millioner dollar i skatt, eller 0,05 prosent.

Et annet selskap, som er oppført uten noe skattetilhørighet noe sted, er Apple Operations International (AOI). Dette selskapet skal ha hatt inntekter på 30 milliarder dollar mellom 2009 og 2012. De har ikke betalt noe skatt, de skal heller ikke ha hatt noen ansatte eller fysisk tilstedeværelse i USA, selv om styremøtene skal ha blitt avholdt der.Apple skal, ifølge undersøkelse, også ha inngått en spesiell skatteavtale med Irland. Skattesatsen ble, ihenhold til avtalen, redusert fra 12 prosent til 2 prosent.

Dette er kritikk som svir for Apple. Som digi.no har skrevet tidligere er flere europeiske land svært interessert i IT-gigantens skatteposisjon og er svært kritisk til hvordan de ved hjelp av skatteparadis og smutthull klarer å minimere skattetrykket.

Apple mener at de har gjort alt etter boken. De nekter for at AOI er et skjellselskap som bare er satt opp for å komme unna skatteregler, men at de kanaliserer den internasjonale kapitalstrømmen til selskapet. Derfor er de ikke i skatteposisjon i USA.

Høringene, som begynner i dag tirsdag, vil gjennomgå dette i detalj.

For første gang vil Tim Cook svare for seg for amerikanske folkevalgte som toppsjef i Apple. Den amerikanske IT-giganten har ifølge nyhetsbyrået Reuters varslet at de vil foreslå nye skatteregler for hvordan inntekter skapt utenfor USA blir skattlagt. Spørsmålet er om Apple er i en god posisjon til å kreve skatte-lempinger.

I dag velger flere teknologiselskap, med store internasjonale inntekter, ikke å «flagge» overskuddet hjem. Faktisk må Apple ta opp lån for å betale utbytte og tilbakekjøp av aksjer. I stedet syltes pengene ned på offshore-kontorer rundt om kring i verden. Av Apples kasse på 145 milliarder dollar er over 100 milliarder på kontoer utenfor USA, melder Reuters.

Undersøkelsene som den amerikanske kongressen har igangsatt gjelder ikke bare Apple. Også Microsoft og Hewlett-Packard må forklare sin skattepraksis for de folkevalgte.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.