TELEKOM

Basestasjoner slått ut av flommen

SISTE: – Situasjonen ser nå lysere ut, melder Telenor.

Flom og ras har tatt minst 12 av Telenors basestasjoner. Særlig Oppland skal være hardt rammet. NB! Bildet er fra en annen flom på Odnes i 2007.
Flom og ras har tatt minst 12 av Telenors basestasjoner. Særlig Oppland skal være hardt rammet. NB! Bildet er fra en annen flom på Odnes i 2007. Bilde: Terje Pedersen/ANB/All Over Press
24. mai 2013 - 08:08

OPPDATERT KL. 08.20:
Telenettet i ferd med å komme opp i Oppland

Seks av de tolv basestasjonene i Oppland som var satt ut av spill på grunn av flom og ras, er nå tilbake i drift. Situasjonen ser lysere ut, opplyser Telenor.

Noen områder har imidlertid fortsatt verken dekning på nett, mobil eller fasttelefon.

– Det jobbes fortsatt med å reparere fiberfeilen i Gausdal. På Skeikampen må Telenor sette opp nye stolper. Status er nå at fire basestasjoner er nede i Gausdal, mens to er nede i Nord-Fron, opplyser dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til NTB.

I Kvam er feilen rettet, og ytterligere fem basestasjoner var fredag morgen på lufta.

I underkant av 1.000 abonnenter var torsdag kveld uten bredbånd og i underkant av 800 abonnenter uten fasttelefon i de berørte områdene. Dette tallet er fredag morgen betydelig lavere. I tillegg er et ukjent antall mobilabonnenter rammet. (©NTB)

Flom og ras har satt tolv av Telenors basestasjoner i Oppland ut av spill det siste døgnet. Flere områder har verken dekning på nett, mobil eller fasttelefon.

Telenor jobber på spreng med å rette feilene, men sier stengte veier og store vannmasser gjør det vanskelig å komme til de ødelagte basene.

– Vi har leid et helikopter som kan frakte inn utstyr og personell så raskt det er mulig å komme til. Men akkurat nå er det nesten mer bruk for dykkere, så det er ikke mulig å få gjort jobben, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til NTB.

Samfunnskritisk

De mest berørte områdene er Nord-Fron kommune, spesielt i Kvam sentrum, og tettstedene Svatsum og Rustmo i Gausdal kommune, som verken har dekning på fasttelefon, mobiltelefon eller bredbåndsdekning. I Ringebu kommune er det ingen fasttelefondekning.

Fra Telenors operasjonssentral på Fornebu, hvor teleselskapet overvåker utfall i nettet.
Fra Telenors operasjonssentral på Fornebu, hvor teleselskapet overvåker utfall i nettet. Bilde: Telenor

– Vi konsentrerer oss om de områdene hvor både fasttelefon, mobil og bredbånd er ute, det prøver vi å rette først, for det er i disse områdene det er mest samfunnskritisk, sier Amundsen til NTB.

Han sier det er ille at folk i de verst rammede områdene ikke kan varsle dersom det oppstår situasjoner hvor liv og helse står på spill.

Kommer ikke til

I underkant av 1.000 abonnenter er uten bredbånd og i underkant av 800 abonnenter er uten fasttelefon i de berørte områdene. I tillegg er et ukjent antall mobilabonnenter rammet.

– I noen områder, som Kvam sentrum, er det ikke dekning i det hele tatt. Andre steder er dekningen svak og ustabil, forteller Amundsen.

Telenor jobbet torsdag med en rekke preventive tiltak, som å rute om deler av trafikken fra Midt-Norge til Sør-Norge, slik at ikke abonnementer andre steder i landet skal bli rammet av problemene i Gudbrandsdalen. Det ble også jobbet med å skaffe aggregater.

Dagmar verre

Amundsen sier at det er vanskelig å anslå når dekningen vil være normal igjen.

– Vannstanden må gå ned før vi kan komme til. Om det vil ta en time, en dag eller to dager er umulig å si før vi kommer i gang med feilrettingen.

Han tror imidlertid dekningen vil komme raskt tilbake når feilrettingen først starter.

– At tolv basestasjoner er slått ut, er ille for dem som opplever det, men det er egentlig et ganske lite utfall sammenlignet med andre naturkatastrofer. Under ekstremværet Dagmar i 2011 gikk det til sammenligning med over 100 basestasjoner, sier Amundsen. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.