BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Dette er en rask pc, veldig bærbar

Microsoft presenterte Surface Pro i Oslo.

Microsoft trakk mange journalister til dagens pressemøte, ikke minst fordi de delte ut Surface Pro til utprøving samtidig. Her viser Windows-direktør Christian Almskog frem nyheten.
Microsoft trakk mange journalister til dagens pressemøte, ikke minst fordi de delte ut Surface Pro til utprøving samtidig. Her viser Windows-direktør Christian Almskog frem nyheten. Bilde: Marius Jørgenrud
24. mai 2013 - 14:16

OSLO SENTRUM (digi.no): Microsoft presenterte i dag sitt andre medlem av Surface-familien på et pressemøte øverst i Oslo Plaza.

1,35 cm tykke Surface Pro ser ut som et nettbrett, men i motsetning til Surface RT-brettet gjør den også jobben som pc.

– Det er en pc. Det som er unikt er formfaktoren, sier Windows-direktør Christian Almskog.

Ikke bare er det en pc. Det er en rask sådan, og veldig bærbar, mente teknologidirektør Børge Hansen.

Microsoft hevder de opplever «veldig stor etterspørsel» og interesse blant norske kunder, uten at de kunne tallfeste dette nærmere, for produktet som lanseres i Norge torsdag neste uke.

Vidunderet koster en god del mer enn Surface RT, veier mer og er litt tykkere. Du må også ofre oppimot halve batteritiden. Regn med å måtte lade etter 4-5 timers lett bruk. Ikke får du med gratis eksemplar av Office-pakken heller, som er lokkemiddel med RT-brettet.

Kommuniksasjonsdirektør Christine Korme i Microsoft Norge kunne ikke svare på hvilke bedrifter som var interessert i Surface. - Det får vi komme tilbake til, svarte hun. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Kommuniksasjonsdirektør Christine Korme i Microsoft Norge kunne ikke svare på hvilke bedrifter som var interessert i Surface. - Det får vi komme tilbake til, svarte hun. Bilde: Marius Jørgenrud

Til gjengjeld får du en fullblods Windows 8 Pro-maskin med Intel-prosessor og muligheten til å installere ordinær x86-basert programvare. I praksis har vi her å gjøre med en ultrabook (mer eller mindre samme spesifikasjoner som MacBook Air) i et nettbrett-skrog.

Unikt for Pro er også at det følger med en skjermpenn, samt 10-punkts berøringsskjerm med (Surface RT har 5-punkts berøringsstøtte på sin skjerm) og USB 3.0-port i stedet for den tregere 2.0-porten hos lillebror.

Ellers er utseendet nær identisk. Begge er utformet i et mørkt metallskrog, laget av en magnesiumlegering Microsoft kaller VaporMg.

Noe for alle?

Surface og Surface Pro har vært solgt i USA en stund allerede. Selv om Microsoft ennå ikke har informert om salgstall, så har flere medier meldt om en avmålt etterspørsel.

– Våre forventninger er skyhøye for hele Surface-familien. Begge er fantastiske enheter, sa Christian Almskog.

I fjerde kvartal 2012 ble det levert 900.000 Surface-brett ifølge analysefirmaet IDC. Det teller imidlertid ikke med Pro-utgaven, som først ble USA-lansert i februar i år.

Microsoft Norge ble fredag utfordret på hvem Pro-modellen egentlig er myntet på. Er det forbrukere eller bedriftsmarkedet?

– Det er nok avhengig av bruksmønster. Begge deler, mente Almskog.

Ikke billig

Tastatur må kjøpes separat, men fremstår egentlig som en nødvendighet. Hvis ikke blir det vanskelig å påstå at Surface er en pc. Den fornøyelsen koster 919 kroner ekstra, eller 939 kroner avhengig av hvilket av de to typene tastatur du velger: Et med filtknapper og et med trykknapper.

Surface Pro koster fra 6.690 kroner. Med tastatur er du oppe i minst 7.609 kroner. Det for en maskin med 64 gigabyte lagringplass, hvor mye allerede opptas av operativsystemet.

En maskin med 128 gigabyte koster 700 kroner mer. Inkludert (valgfritt) tastatur er prisen raskt over 8.300 kroner.

Du får tynnere, lettere og kraftigere ultrabærbare datamaskiner med Windows 8 til den prisen i dag. Men da altså med en annen formfaktor.

«Skyhøye forventninger» til Surface. Fra v. Windows-direktør Christian Almskog og teknologidirektør Børge Hansen i Microsoft Norge. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
«Skyhøye forventninger» til Surface. Fra v. Windows-direktør Christian Almskog og teknologidirektør Børge Hansen i Microsoft Norge. Bilde: Marius Jørgenrud

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.