Amerikanske myndigheter har slått knallhardt ned på Liberty Reserve, en e-valutatjeneste som gjorde det mulig for blant annet kriminelle å flytte enorme pengesummer anonymt og utenom en sentralisert banktjeneste.
Tjenesten opererte frem til forrige uke helt i skyggen av det ordinære banksystemet. Den virtuelle pengebørsen fungerte slik at man kunne kjøpe virtuelle dollar, euro eller gull-enheter hvor prisen var koblet opp til valutakurs eller gullpris.
Man trengte ikke legitimere seg for å flytte penger i systemet, som dermed ble en yndet betalingsplattform for kriminelle. Det mener i alle fall amerikanske myndigheter, som de siste dagene har stengt ned driften i pengesentralen, som ble drevet med basis i Costa Rica.
Til New York Times, som har en omfattende dekning av aksjonen, opplyser statsadvokat Preet Bharara, at de dette kan være en av de største nettbaserte hvitvaskingssakene i historien. Gjennom sine syv år i drift skal tjenesten ha prosessert 55 millioner transaksjoner med millioner av kunder verden over. Amerikanske myndigheter mener at det har blitt hvitvasket midler for svimlende seks milliarder dollar gjennom systemet.
Ifølge Richard Weber, som leder den amerikanske skatteetatens etterforskningsavdeling, varsler denne saken en ny tidsalder: «The cyber age of money laundering» hvor kriminelle tar i bruk nettbaserte valuta-sentraler for å flytte, skjule og «nyte» sine kriminelt anskaffede vinninger.
– Om Al Capone hadde vært i live i dag, så ville dette være måten han hadde gjemt sine verdier, sa Weber på en pressekonferanse i New York tirsdag.
Grunnlaget for det hele var at Liberty Reserve lot brukere foreta betalinger helt anonymt. Betalingene ville ikke kunne kalles tilbake, og transaksjonene etterlot seg ikke noe spor, som dokumentasjonen i det tradisjonelle betalingsnettet ville skapt. Blant annet skal Liberty Reserve ha vært brukt i et oppsiktsvekkende kyber-ran som vi omtalte på digi.no tidligere i år.
Amerikanske myndigheter slo til mot virksomheten, som ble drevet fra Costa Rica, gjennom å benytte seg av Patriot Act. Fem domenenavn har blitt overtatt av amerikanske myndigheter, som også har tatt kontroll over 45 bankkontoer.