Logg inn med en «tatovering» på armen

Framtidens autentisering kan komme raskt.

Regina Dugan er Motorola Mobilitys sjef for avansert teknologi. Hun har absolutt planer om å få opp innovasjonstakten i selskapet. Her er hun fotografert mens hun forsatt var DARPA-direktør (Defense Advanced Research Projects Agency).
Regina Dugan er Motorola Mobilitys sjef for avansert teknologi. Hun har absolutt planer om å få opp innovasjonstakten i selskapet. Her er hun fotografert mens hun forsatt var DARPA-direktør (Defense Advanced Research Projects Agency). Bilde: DARPA
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. mai 2013 - 13:36

Motorola Mobilitys sjef for avansert teknologi, Regina Dugan, ble i går intervjuet på scenen under AllThingsD-konferansen D11, sammen med sin sjef Dennis Woodside. I intervjuet snakket Dugan blant annet om at det er mengder av uløste problemer, og samtidig mengder av muligheter til å løse slike problemer gjennom framgang i teknologiutviklingen. Som et eksempel, trakk Dugan fram autentisering.

– Autentisering er irriterende. Faktisk er det så irriterende at bare halvparten av brukerne [av smartmobiler, red. anm.] som gjør det. Dette til tross for at det er masse informasjon om deg på smartmobilen, noe som gjør deg langt mer utsatt for identitetstyveri enn om du ikke hadde hatt informasjonen der, sa Dugan.

– Etter 40 år med framskritt innen databehandling, autentiseres vi fortsatt stort sett på samme måte som vi gjorde for mange år siden. Faktisk har situasjonen blitt verre, for nå gjør du det ikke én eller to ganger om dagen. Gjennomsnittsbrukeren gjør det 39 ganger om dagen, noe som tar dem 2,3 sekunder hver gang de gjør det. De ivrigste brukerne gjør det opptil hundre ganger om dagen. Så hvordan kan dette gjøres bedre?, spurte Dugan.

Hun mener mulig løsninger kan være en mengde ulike ting, for eksempel ulike former for autentiseringssymboler eller -enheter, for eksempel basert på NFC (Near Field Communication). Men hun trakk fram to helt konkrete eksempler.

En slik elektronisk tatovering kan inneholde elektronikken som er nødvendig for innlogging på for eksempel en mobiltelefon. <i>Bilde: MC10</i>
En slik elektronisk tatovering kan inneholde elektronikken som er nødvendig for innlogging på for eksempel en mobiltelefon. Bilde: MC10

Det ene er en elektronisk tatovering basert på tøyelig elektronikk, som man kan ha på seg over relativt lang tid, for eksempel en uke om gangen. Dugan hadde selv en slik tatovering på underarmen. Den består blant annet av en antenne og noen sensorer og er laget av selskapet MC10. Motorola Mobility planlegger å samarbeide med selskapet for å videreutvikle løsningen for nettopp autentiseringsformål.

Det andre eksempelet er en digital pille, eller vitaminautentisering, som Dugan også kaller det. Pillen består av en liten mikrobrikke, en bryter og noe som kan minne om et potetbatteri, som bruker magesyren som elektrolytt. Bryteren skaper et 18-bits, EKG-lignende signal i kroppen, noe som gjør at hele kroppen blir autentiseringsmiddelet til brukeren.

– Dette er virkelig sant, og det betyr at dette vil bli min første superkraft – jeg ønsker meg virkelig en superkraft. Når jeg berører min telefon, min datamaskin, min bil, min dør, så er jeg autentisert inn, fortalte Dugan, før Woodside skjøt inn at dette ikke er noe Motorola Mobility vil levere med det aller første. Selskapet har likevel allerede demonstrert at pillen kan brukes på til autentisering på mobiltelefoner.

Pillen som Dugan viste fram er laget av selskapet Proteus Digital Health og er egentlig laget for helseformål. De er allerede godkjent av europeiske og amerikanske myndigheter. Ifølge selskapets nettsted ser det ut til at man i alle fall foreløpig er nødt til å ha en egen mottaker på utsiden av kroppen, som registrerer de svake signalene fra pillen og videresender dem via Bluetooth. Men dette ble ikke nevnt under intervjuet.

De elektroniske pillene til Proteus kan også brukes til andre formål enn autentisering. <i>Bilde: Proteus</i>
De elektroniske pillene til Proteus kan også brukes til andre formål enn autentisering. Bilde: Proteus

Walt Mossberg, som ledet intervjuet, spurte til slutt om Google nå kommer til å vite om alt han gjør og alle steder han beveger seg, hvorpå Woodside svarte at det selvfølgelig er frivillig om man vil svelge pillen.

Hele intervjuet kan sees i videoen nedenfor. Delen om autentisering starter etter omtrent 17 minutter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra