OSLO SENTRUM (digi.no): Norges ledende datasikkerhetsmiljøer går sammen om å etablere «Center for Cyber- and Information Security» ved Høgskolen på Gjøvik (HiG).
Europas største
Gjøvik skal bli et internasjonalt kraftsenter innen datasikkerhet. Norge får det som på sikt skal bli Europas største forskningssenter på området, med etter hvert 100 stillinger og 80 årsverk.
Det fortalte primus motor Morten Irgens, viserektor og dekan ved HiG på en pressekonferanse i ærverdige Oslo Militære Samfund tirsdag.
I første omgang blir det allokert rundt 14 årsverk, inkludert opprettelse av ti nye professorater. Dette skal over tid økes til nevnte 80 årsverk. Høgskolen oppgir at både undervisning og forskning hos dem nå styrkes betydelig.
Med på laget er størrelser som Cyberforsvaret, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Politidirektoratet (POD), Kripos, Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), statlige- og kommunale virksomheter, akademia og private næringsliv.
– Vi trenger en mer samlet nasjonal kraft enn vi har hatt til nå. Det er nødvendig å få Norge inn i et tryggere digitalt samfunn. Og dette vil gjøre oss bedre rustet til å bekjempe kriminalitet på et område der vi har jobbet for mye hver for oss, mente politidirektør Odd Reidar Humlegård.
– Billig inngangsbillett
Grasrotinitiativet er et spleiselag. Når POD spytter inn penger til tre årsverk fra ellers «slunken kasse», så mente Humlegård at det var en svært billig inngangsbillett til et «mye bedre kunnskapsmiljø enn de kan klare å levere på egen hånd».
Etter å ha nylig møtte ledelsen i Interpol kunne Humlegård fortelle at datasikkerhet nå er på alles lepper.
– Vi trenger en langsiktig satsing. Dette er ikke noe som vil gå over. Viktigheten av det vil bli bare større, sier politidirektøren om IT-sikkerhet og bekjempelse datakriminalitet.
Forsvaret med deres drift, utvikling og beskyttelse av IKT-systemer, kommando- og kontrollsystemer og avanserte plattformer, lever ikke i isolasjon fra resten av samfunnet.
– I dag har vi utilstrekkelig kunnskap, kompetanse og erfaring i møte med en stadig økende trussel i det digitale domenet, sa generalmajor Roar Sundseth, sjefen for Cyverforsvaret.
PST: - Etterlengtet
Politiets sikkerhetstjeneste vil også for første gang bidra med delfinansiering av et professorat.
– Vi ønsker opprettelsen av forskningssenteret i informasjonsssikkerhet ved høgskolen i Gjøvik velkommen. PST ønsker muligheten for tett samarbeid med et, etterlengtet vil jeg si, forsknings- og utviklingsmiljø, sier PST-direktør Benedicte Bjørndal.
Bakteppet for at PST er ganske selvforklarende, mente hun. - Vi lagrer informasjon av stor verdi for nasjonens økonomi og sikkerhet digitalt. Vi baserer oss i økende grad på digitale løsninger. Det forenkler og effektiviserer, men det gjør oss samtidig mer sårbare.
– Vi vet at fremmede stater effektivt driver kyberetterretning, de bruker teknologi som verktøy. Det er også svært ressurseffektivt. Der man tidligere brukte år på å kanskje kultivere en person med tanke på rekruttere som agent, så gjør en effektiv trojaner den samme jobben betydelig raskere, og kan ha potensial til å samle betydelig mengder sensitiv informasjon med skade for Norge, sa PST-sjef Bjørndal.
Åpen invitasjon
Foruten de allerede nevnte aktørene er også Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Telenor, Statkraft, Statnett og Eidsiva, Økokrim, Nasjonalt ID-senter, PwC og Oppland Fylkeskommune med på initiativet og bidrar på hvert sitt vis.
– Vi regner også med at Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) vil flytte inn i forskningssenteret. Dermed dekker vi hele spekteret fra kontakt med små- og mellomstore bedrifter til store internasjonale forskningsprosjekter og med sterke studieprogrammer til å støtte oppunder det, sa Morten Irgens ved Høgskolen i Gjøvik.
Irgens benyttet også anledningen til å invitere andre aktører til å bli med.
– Dagens lansering er historisk, sa han.
Til stede på dagens pressekonferanse var også Anders Werp fra Høyre, en av svært få stortingspolitikere som har engasjert seg personlig i kybersikkerhet og det digitale trusselbildet.
Han var begeistret og kalte initiativet og det nye forskningssenteret en milepæl da digi.no traff ham.
– Men er det naturlig at lille Norge skal lede an med det som oppgis å bli Europas største forskningsmiljø innen datasikkerhet?
– Det er ikke bare naturlig, men helt nødvendig. Et lite land som Norge må samle ressursene og bidra alle sammen med å bygge både dagens og fremtidens kompetanse. Dette kommer til å bli lagt merke til internasjonalt, det er jeg helt sikker på, sier høyrepolitikeren.
Les også:
- [14.08.2014] Åpner nytt kraftsenter for kybersikkerhet
- [28.04.2014] Cyberforsvaret inntar Høgskolen i Bergen