JUSS OG SAMFUNN

– Krev rettslig beskyttelse mot PRISM

Webens far oppfordrer nettbrukerne til å markere motstand.

Webens far, Tim Berners-Lee, er ikke bare teknolog, men også en ivrig forkjemper for en på alle måter fri og åpen web. Her er en fotografert under et besøk i Norge.
Webens far, Tim Berners-Lee, er ikke bare teknolog, men også en ivrig forkjemper for en på alle måter fri og åpen web. Her er en fotografert under et besøk i Norge. Bilde: Per Ervland
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. juni 2013 - 14:02

Den siste ukens nyheter om det amerikanske overvåkingssystemet PRISM har fått mange reagere. Blant disse er Tim Berners-Lee, oppfinneren av World Wide Web.

Berners-Lee har lenge advart mot det han kaller angrep på de grunnleggende rettighetene ved weben. Han har tatt til orde for at Internett skal være fritt for sensur, åpent for ytringsfrihet og utenfor myndigheters kontroll.

– Bare fordi du stoler på den nåværende regjeringen, bør du ikke gi den makt som du ikke ønsker at en annen regjering skal ha, har Berners-Lee tidligere uttalt, ifølge Financial Times.

Nylig har han kommet med en ny, skriftlig uttalelse til Financial Times, angående PRISM-avsløringen.

– Uberettiget overvåking fra myndighetenes side er en krenkelse av grunnleggende menneskerettigheter som truer selve grunnlaget til et demokratisk samfunn, skriver Berners-Lee.

– Jeg oppfordrer alle webbrukere til å kreve bedre rettslig beskyttelse og rettssikker beskyttelse for personvernet knyttet til deres nettbaserte kommunikasjon, inkludert deres rett til å bli informert dersom noen ber om eller lagrer deres data. I løpet av de to siste tiårene har weben blitt en integrert del av livene våre. Sporing av vår bruk av den kan avsløre veldig intime og personlige ting. Lagring av denne informasjonen om hver person, er et stort ansvar. Hvem stoler du på, som vil kunne avgjøre når den skal aksesseres, eller til å med å holde den sikker?, spør Berners-Lee.

FN

Like før PRISM-avsløringen kom FN interessant nok med en pressemelding om en rapport om nettopp nasjonalstaters bruk av overvåkingsteknologi.

Rapporten er skrevet av Frank La Rue, en uavhengig ekspert på uttrykksfrihet.

I rapporten heter det at regjeringene som er medlemmer av FN ikke må bruke overvåkningsteknologi som krenker innbyggernes personvern. Medlemmene oppfordrer til å sikre at ytringsfriheten ikke blir krenket.

– Ytringsfrihet kan ikke sikres uten respekt for privatlivet innen kommunikasjon, sier La Rue.

– Bekymringer rundt nasjonal sikkerhet og kriminell aktivitet kan forsvare ekstraordinær bruk av kommunikasjonsovervåkning. Men de nasjonale lovene som regulerer det som hva som er nødvendig, legitim og forholdsmessig statlig engasjement i overvåkning av kommunikasjon, er ofte utilstrekkelige eller ikke-eksisterende, mener La Rue.

Han sier at private aktører også har en ansvar. Det må settes inn tiltak for å hindre kommersialiseringen av overvåkingsteknologier globalt og for å beskytte kommunikasjonsdata.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.