Nyheten om at amerikansk etterretning har et direkte sugerør ned i serverne til minst ni store nettaktører, deriblant Microsoft, Google, Facebook, Yahoo, Skype og Youtube, slo før helgen ned som en bombe.
Generalmajor Roar Sundseth, sjef i det norske Cyberforsvaret, er ikke overrasket over det som har kommet fram om USAs hemmelige overvåkningsprogram «PRISM».
– Jeg bodde i USA i 2001, da jeg studerte der borte opplevde jeg 11. september og de politiske prosessene etterpå med innføringen av Patriot Act. Sett i lys av hva som skjedde den gangen så vil jeg ikke si at jeg er spesielt overrasket, sier Sundseth.
Kontroversielle Patriot Act ga som kjent amerikanske myndigheter vide fullmakter til å avlytte digital trafikk og begjære utlevering av informasjon, også uten siktelse eller rettergang. Hensikten var å høyne beredskapen mot terror.
Generalen legger raskt til at han ikke er spesielt overrasket over hva som angivelig har skjedd.
– For det må understrekes at det er angivelig. Det er en kilde som har kommet fram med noe som myndighetene, så langt jeg kan se, ikke har gått god for ennå. Men det som angivelig har skjedd er ikke særlig overraskende, nei.
Kilden han viser til er amerikaneren Edward Snowden (29), en etterretningsanalytiker som søndag sto fram som kilden til de siste dagenes avsløringer.
USAs president Barack Obama har etter avsløringene innrømmet og forsvart eksistensen av det hemmelige overvåkningsprogrammet. Omfanget er derimot uklart. De berørte nettselskapene har avvist at de gir myndighetene direkte adgang til kundedata.
Ifølge The Guardian har amerikanerne delt etterretningsinformasjon fra dette systemet med sine britiske kolleger.
– Vi må jo benytte anledningen å spørre: Er du kjent med om USA deler slik informasjon også med norske forsvarsinteresser?
– Nei, det er jeg ikke. Og jeg vil også legge til at britiske myndigheter har jo da benektet at amerikanerne har delt informasjon med dem. Det er sånn sett en påstand fra The Guardian, som ikke er belagt med bevis, sier generalmajor Sundseth til digi.no.
E-tjenesten tier
To dager etter at vi spurte fikk vi tirsdag ettermiddag følgende svar fra E-tjenesten om saken.
– I tråd med vår praksis så uttaler vi oss ikke om våre metoder, kilder, kapasiteter eller samarbeidspartnere.
Det opplyser major Vegard Finberg i Forsvarsdepartementet i en epost til digi.no.
Etterlyser fakta
Utenriksdepartementet bekreftet i går at de har instruert den norske ambassaden i Washington om å kontakte amerikanske myndigheter, for å få klarhet i hva som har skjedd.
– Det er viktig å undersøke denne saken nærmere. Statssekretær Torgeir Larsen i UD har derfor bedt vår ambassade i Washington om å kontakte amerikanske myndigheter, for å få vite hva som er fakta i saken, kunne UD opplyse.
Henvendelsen kom etter at Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon allerede fredag i forrige uke, i et intervju med digi.no, oppfordret norske myndigheter til å ta opp saken med sine amerikanske kolleger.
Les også:
- [11.07.2013] Ble forbanna på NSA-snoking
- [03.07.2013] USAs spionsjef tatt i løgn
- [12.06.2013] Vil ha slutt på det totale hemmeligholdet
- [11.06.2013] – Krev rettslig beskyttelse mot PRISM
- [11.06.2013] Ber USA fortelle om PRISM
- [10.06.2013] Hvorfor så stille?
- [10.06.2013] Obama forsvarer masseovervåking
- [10.06.2013] Vil søke asyl
- [10.06.2013] Snowden (29) er NSA-kilden
- [07.06.2013] Datatilsynet: – Svært alvorlig
- [07.06.2013] Hemmelige «PRISM» avslørt