Google var blant de første av de store internettaktørene som begynte å komme med informasjon om antallet forespørsler selskapet får fra FBI og andre kriminalitetsbekjempende myndigheter i USA. Selskapet var også det første til å be den amerikanske regjeringen om å få lov til å offentliggjøre samlede tall for nasjonale sikkerhetsforspørsler.
I slutten av forrige uke kom Facebook og Microsoft med nye tall om antallet forespørsler hvert av selskapene har mottatt fra amerikanske myndigheter i første halvdel av 2012. Informasjonen inkluderer tall om antallet forespørsler knyttet til både kriminalisert og nasjonal sikkerhet. Men de sier ingenting om hvor mange av forespørslene som hører hjemme i hvilken kategori.
Også Apple har kommet med slike tall.
Google er derimot blant selskapene som ikke har tatt eksempelet til følge.
– Vi har alltid ment at det er viktig å skille mellom ulike typer forespørsler fra myndighetene. Vi publiserer allerede kriminalitet-forespørsler separat fra National Security Letters. Det å slå sammen de to kategoriene vil være et skritt tilbake for brukerne. Vår anmodning til regjeringen er klar: å kunne publisere aggregerte tall for nasjonale sikkerhetsforespørsler, inkludert FISA-redegjørelser, separat, skriver Google i en uttalelse.
Google får støtte fra Benjamin Lee, juridisk direktør i Twitter. Også Twitter mener at disse tallene må gjengis separat.
Facebook, derimot, mener ifølge NYTimes.com at det ikke har hatt noen hensikt å komme med slike tall tidligere, siden de tallene tidligere ikke har inkludert nasjonale sikkerhetsforespørsler.
Felles for alle de store aktørene, som uønsket har kommet i søkelyset i forbindelse med PRISM-avsløringene, er at de ber myndighetene om enda mer åpenhet rundt disse forespørslene. En del av motivet er å kunne renvaske seg.
– Innsyn alene vil kanskje ikke være nok til å gjenopprette alminnelig tillit, men det er et godt sted å starte, skriver John Frank, stedfortredende sjefadvokat i Microsoft, i fredagens kunngjøring.
I det hele tatt vil det være svært vanskelig for de berørte aktørene å bevise at avsløringene til Edward Snowden ikke har rot i virkeligheten.
Les også:
- [17.06.2013] USA ba Facebook om informasjon 9.000 ganger
- [14.06.2013] NSA-avsløringer «isfjellets topp»
- [12.06.2013] Vil ha slutt på det totale hemmeligholdet