ANALYSER

Kina gjenerobrer superdata-toppen

Gruser konkurransen med «Tianhe-2».

Den amerikanske superdatamaskinen Titan fikk bare beholde topplasseringen på Top 500 Supercomputer Sites-listen i et halv år. Nå har kinesiske Tianhe-2 inntatt førsteplassen.
Den amerikanske superdatamaskinen Titan fikk bare beholde topplasseringen på Top 500 Supercomputer Sites-listen i et halv år. Nå har kinesiske Tianhe-2 inntatt førsteplassen. Bilde: Oak Ridge National Laboratory
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. juni 2013 - 13:16

Den nye superdatamaskinen til National University of Defense Technology, «Tianhe-2», har tydeligvis blitt ferdigmontert i løpet av de siste ukene. Da digi.no skrev om den i begynnelsen av juni, var omtrent 90 prosent av systemet bygget. Da leverte maskinen en målt ytelse på 30,65 petaflops.

I dag kom juniutgaven av Top 500 Supercomputer Sites-listen, hvor Tianhe-2 går rett inn på førsteplass med en målt ytelse på 33,9 petaflops med alle de 16 000 nodene på plass.

Dermed leverer systemet nesten dobbelt så stor regnekraft for «Titan», systemet til det amerikanske energidepartementet som tok førsteplassen i november i fjor.

Den forrige kinesiske superdatamaskinen som fant veien helt til toppen av listen, var «Tianhe-1A» i november 2010.

Tianhe-2 (天河) – navnet betyr «Melkeveien-2» – skal mot slutten av året flyttes til National Supercomputer Center i Guangzho i Kina. Ifølge en pressemelding fra Top 500 Supercomputer Sites skjer dette to år tidligere enn det som tidligere var ventet. Systemet har i alt 3,12 millioner prosessorkjerner levert av Intel.

Kinesiske Tianhe-2 har tatt ledelsen med et stort forsprang til konkurrentene. Det betyr trolig at systemet også vil inneha førsteplassen i neste utgave av Top500-listen, som kommer i november. <i>Bilde: Jack Dongarra</i>
Kinesiske Tianhe-2 har tatt ledelsen med et stort forsprang til konkurrentene. Det betyr trolig at systemet også vil inneha førsteplassen i neste utgave av Top500-listen, som kommer i november. Bilde: Jack Dongarra

Det er ingen andre nyheter på de ti øverste plassene, bortsett fra at alle har rykket én plass ned.

178 nye systemer

Det har likevel skjedd en betydelig utvikling i listen siden den forrige ble gitt ut i november i fjor.

Blant annet har antallet systemer med petaflops-ytelse økt fra 23 til 26. Antallet systemer på listen som bruker akseleratorer eller hjelpeprosessorer har derimot blitt redusert fra 62 til 54. Tianhe-2 er blant disse, siden systemet er utstyrt med en mengde Intel Xeon Phi-kort.

Ytelseskravet for å få en plass på denne versjonen av listen var 96,6 teraflops. I november var kravet 76,5 teraflops. Systemet som ligger på 500. plass, en HP-klynge som eies av et ikke navngitt webselskap, lå på 322. plass i november.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Den totale ytelsen til systemene på liste er nå på 223 petaflops. I november var den samlede ytelsen på 162 petaflops, mens den var på 123 petaflops i juni i fjor.

Så vidt over halvparten av systemene, 252, er installert i USA. 119 systemer finnes i Asia, hvorav 66 i Kina og 30 i Japan. 112 systemer er installert i Europa, hvorav 29 i Storbritannia, 23 i Frankrike og 19 i Tyskland.

Norske «Vilje», den største superdatamaskinen til NTNU, ligger nå på 68. plass, ned 12 plasser siden november. «Abel»-maskinen til Universitetet i Oslo ligger på 189. plass, mens «Hexagon»-systemet til Universitetet i Bergen ligger på 221. plass.

Det må nevnes at det finnes superdatamaskiner som ikke er med på listen, selv om de trolig er kraftige nok. Det antas at etterretningstjenester i flere land har svært kraftige systemer. I tillegg er det ikke alle eierne av kjente systemer som ønsker eller ser hensikten med å offentliggjøre ytelsestall som dette.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.