BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Han skapte grunnlaget for moderne IT

Douglas Engelbart fant ikke bare opp musen.

Douglas «Doug» Engelbart gikk bort 88 år gammel tirsdag. På bildet fra Stanford Research Institute øver Engelbart på det som skulle bli kjent som verdens beste presentasjon.
Douglas «Doug» Engelbart gikk bort 88 år gammel tirsdag. På bildet fra Stanford Research Institute øver Engelbart på det som skulle bli kjent som verdens beste presentasjon. Bilde: Stanford Research Institute
4. juli 2013 - 08:44

Tirsdag gikk den amerikanske vitenskapsmannen Douglas «Doug» Engelbart (88) bort. Få har satt sitt preg på moderne teknologi som Engelbart og det hele startet med en åpenbaring han fikk i en alder av 25 år.

Hans mest kjente oppfinnelse er musen, enheten som brukes for å styre datamaskiner. Men åpenbaringen, og ideene hans, gikk langt utenfor dette – og langt fremfor sin tid.

Databehandling var i sin barndom da Engelbart startet sin karriere. Datamaskiner var store som stuer, og måtte mates med hullkort. Men allerede som 25 åring så han for seg en stor skjerm full av ulike symboler. Skjermen, fikk Engelbart for seg, ville organisere all informasjon og kommunikasjon for et gitt prosjekt. Det skriver New York Times-journalisten Jon Markoff i en omfattende nekrolog over oppfinneren.

Douglas «Doug» Engelbart gikk bort tirsdag, 88 år gammel. Få har satt sitt spor så tydelig på det moderne samfunn som han. På bildet viser han frem sin mest kjente oppfinnelse, musen. <i>Bilde: Stanford Reserarch Institute</i>
Douglas «Doug» Engelbart gikk bort tirsdag, 88 år gammel. Få har satt sitt spor så tydelig på det moderne samfunn som han. På bildet viser han frem sin mest kjente oppfinnelse, musen. Bilde: Stanford Reserarch Institute

Engelbart så for seg at vitenskapen kunne trekke enorme fordeler av at forskere jobbet sammen på prosjekter som ble understøttet av datakraft. dette var tanker som, på tidspunktet de ble tenkt, best kunne klassifiseres som science fiction av beste merke.

Mens verden var opptatt med Vietnam-krigen startet Engelbart i det som i dag heter Stanford Research Institute (SRI International) og etablerte den eksperimentelle forskingsavdelingen Augmentation Research Center. Det var med dette utgangspunktet Engelbart kunne gi liv til sine visjoner fra unge år.

Ved siden av musen var det kanskje oppfinnelsen av det da revolusjonerende «oN-Line System», bedre kjent som NLS. Dette var et revolusjonerende samarbeidssystem, som ble vist frem i 1968, under det som siden er kjent som verdens beste demonstrasjon.

Dette var det første systemet som tok i bruk konsepter som hypertekst, presentasjonsprogram, og ikke minst musen. Systemet som Engelbart presenterte i 1968 gjorde det mulig for brukere å dele informasjon sømløst, samt skape og hente ut dokumenter fra et strukturert elektronisk bibliotek.

Engelbarts mus, slik den ble presentert i 1968.
Engelbarts mus, slik den ble presentert i 1968.

Ideene og konseptene til Engelbart ble siden raffinert videre av hans arbeidsgiver på Standford samt Xeroxs forskingssenter i Palo Alto. Apple og Microsoft sørget for at konseptene ble kommersialisert på 80-tallet. Historien kjenner vi: Verden ble aldri den samme.

På nettsidene til Stanfords forskingsinstitutt (SRI) skriver de at Engelbart skapte grunnlaget for moderne IT, både PCen og internett.

– Hans visjon var å løse menneskehetens viktigste problemer ved å bruke datamaskiner for å forbedre kommunikasjon og samarbeid, skriver instituttet.

– Doug var en gigant som gjorde verden til et mye bedre sted og som dypt beveget de av oss som kjente han, sier SRIs toppsjef Curtis R. Carlson.

Kilder:
New York Times
SRI International
Wikipedia

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.