Klokken 16 lokaltid, altså rett før det store sommerfredagsrushet hjem, forsvant strømmen over det meste av fem delstater i det nordøstlige USA, inklusive millionbyene New York, Cleveland og Detroit, i et område der det bor 50 millioner mennesker. Ifølge byråmeldinger og presserapporter greide telefonnettet seg forholdsvis bra, selv om mobilnettet ble tidvis overbelastet slik at mange brukere måtte vente lenge før de fikk kontakt. Strømbruddet er det største i USAs historie, og rammet blant annet kjernekraftverk i fire delstater. Årsaken skal være lynnedslag i et fordelingsanlegg ved grensen til Canada, og president George W. Bush er like sjokkert over at slikt kan skje som alle andre.
Mens politikerne bekrefter at det ikke dreier seg om noen terrorhandling, har IT-eksperter måttet rykke ut for å understreke at strømbruddet ikke har sammenheng med ormen MSBlaster som går sin seiersgang også i tabloide medier.
Les også:
- [18.08.2003] Skadefri IT-drift gjennom strømbruddet
- [18.08.2003] IBM-produksjonsstans kan forsinke Apple G5
- [18.08.2003] Feilslått ormangrep mot Microsoft
- [14.08.2003] MSBlaster ebber ut
- [13.08.2003] MSBlaster blåste Telia Sonera av nettet
- [12.08.2003] Mange trolig smittet uten å vite det
- [12.08.2003] Blitskrig fra en varslet orm
De store telefonsentralene gikk automatisk over på batteri straks nettstrømmen forsvant, og deretter over på nødaggregater som kan holde dem i gang i flere døgn. At noen mistet forbindelsen lokalt skyldes andre forhold, som at bedriftens sentralbord gikk tom for eventuell nødstrøm eller at senderne til trådløse telefoner ikke hadde batteribackup. Det dannet seg lange køer foran offentlige telefonkiosker, og der hadde ingen problemer med å få forbindelse.
Trass i den økte beredskapen etter terrorangrepene 11. september 2001, viste det seg at mange mobilselskaper ikke har sikret alle sine basestasjoner, ikke en gang på Manhattan der flere tusen falt ut på grunn av strømbruddet. Men de fleste hadde en eller annen nødordning, og selskapene rykket ut med nødaggregater for å bedre dekningen. Mobilselskapene insisterer likevel at den vesentlige årsaken til overbelastningen var de mange innkommende samtalene, ikke at kapasiteten ble redusert. Avisene melder at de fleste greide å ringe ut innen en times tid, selv om de måtte gå litt for å få dekning, og selv om de måtte prøve gjentatte ganger for å komme forbi opptattsignalene.
Tallet på rikssamtaler økte med 30 prosent, ifølge operatøren AT&T, og det var ingen problemer med å håndtere trafikktoppen.
Internettilbyderen America Online meldte at 300.000 av 2,4 millioner brukere plutselig falt ut da strømmen gikk.