JUSS OG SAMFUNN

Ble forbanna på NSA-snoking

Peter Sunde lager «spionsikker» lynmelding-app.

Peter Sunde er mest kjent som medgründer og tidligere talsperson for Pirate Bay. Han har også vært med å starte nettjenester som Flattr og Ipredator.
Peter Sunde er mest kjent som medgründer og tidligere talsperson for Pirate Bay. Han har også vært med å starte nettjenester som Flattr og Ipredator. Bilde: Flattr/Flickr creative commons
11. juli 2013 - 08:45

Peter Sunde (34) er en norsk-finsk utvikler og seriegründer, mest kjent som frontmann for fildelingsnettstedet Pirate Bay.

Heml.is («hemmelig») er hans nyeste hjertebarn. Det er en lynmeldingstjeneste og mobilapp med ende til ende-kryptering.

Sinte gründere

Prosjektet ble født etter at Sunde og to andre lot seg provosere av USAs hemmelige overvåking av tjenestene til Google, Microsoft, Apple, Yahoo med flere.

Sunde og kollegene Linus Olsson og Leif Högberg ble rett og slett forbannet, da det kom frem at den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA) snoker i store deler av verdens datatrafikk.

– Vi ble alle irriterte og sinte over NSA-overvåkingen og følte at det har gått for langt, og sitter på kunnskap som vi mente kunne komme til nytte, sier Sunde i et intervju med det svenske tidsskriftet PC för alla.

«Hemlis» er planlagt å bli en mobilapp til iPhone og Android. Poenget er å lage en kommunikasjonstjeneste som ikke kan overvåkes.

– All kommunikasjon i dagens nettverk blir overvåket av myndigheter og private selskaper. Politikerne vil ikke stoppe denne utviklingen, tvert imot ber de om mer overvåkning, sier Sunde i et promoklipp (se video under).

Løsningen skal være gratis og med ende-til-ende kryptering. Ifølge Sunde skal de basere seg på allerede eksisterende teknologi for å bygge en mest mulig trygg, rask og pålitelig tjeneste.

– Andre apper er finansiert av annonser eller ved å selge data om brukerne sine. Det finnes et ordtak: Hvis du ikke betaler for det, så er det du som er produktet. Vi ønsker derimot å hjelpe brukerne, ikke selge dem, forteller gründerne.

Det er foreløpig uklart når produktet skal stå ferdig.

Pengene renner inn

På bare et drøyt døgn har oppstarten mottatt over 100.000 dollar gjennom såkalt «crowdfunding», altså en rekke små donasjoner fra personer verden over som ønsker å bidra til finansieringen. Nærmere 7.000 har så langt spyttet inn penger, til sammen mer enn gründerne opprinnelig ba om.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.