En føderal domstol har servert Apple en sviende dom etter en lengre hovedforhandling om prisen på e-bøker. Selskapet har, mener dommeren, konspirert med fem store forlag for å drive prisen på elektroniske bøker opp. Det melder nyhetsbyrået Reuters.
Dommer Denise Cote i Manhattan har funnet «overbevisende bevis» på at Apple har brutt amerikansk antitrust-lovgivning ved å spille en sentral rolle i en konspirasjon med flere forlag for å ha eliminert priskonkurranse.
Mens forlagene har forlikt med amerikanske myndigheter har Apple nektet for å ha gjort noe galt.
Utgangspunktet for saken er Apples inntog i ebok-markedet, hvor Amazon har tatt en dominerende posisjon. Sammen med forlagene skal Apple ha sørget for at utsalgsprisen på en rekke ebøker steg fra 9,99 dollar til 12,99 og 14.99 dollar, skriver Reuters.
– Apple bestemte seg for å slutte seg til forlagene for å øke prisene, og gjorde det mulig for forlagene å gjøre dette. Uten Apples organisering av konspirasjonen vil de ikke ha lykkes som de gjorde, skriver dommer Cote i den omfattende dommen, som fyller 159 sider.
– Dommen er en seier for de millioner av forbrukere som velger å lese bøker elektronisk. Kjennelsen fra retten er et kritisk steg for å bote på skadene av Apples ulovlige hendelser, sier Bill Baer som leder det amerikanske justisdepartementets antitrust-avdeling.
Hva dommen vil bety i kroner og øre for Apple er enda ikke bestemt. Det skal avholdes en høring i begynnelsen av august for å behandle spørsmålet, men dommeren oppfordret Apple og amerikanske myndigheter (som saksøkte) om å finne sammen i et forlik.
Apple kunngjorde onsdag at de vil anke kjennelsen.
– Apple konspirerte ikke for å fikse e-bok prisene. Da vi introduserte iBookStore i 2010 så ga vi forbrukerne mer valg og injiserte sårt tiltrengt innovasjon og konkurranse i markedet og løste opp i Amazons monopolistiske grep om markedet. Vi har ikke gjort noe galt, sier Apple-talsperson Tom Neumayr ifølge Reuters.
De fem forlagene som også var anklaget har alle forlikt sine saker med amerikanske myndigheter. Regningen deres ble på 166 millioner dollar, rett over en milliard kroner. Apple forlikte i fjor med europeiske myndigheter på en lignende sak vedrørende ebok-prising, men anerkjente da ingen skyld i å ha gjort noe galt.
Les også:
- [19.08.2013] Forfatter-kjendis gjør ebok-kupp
- [12.04.2012] USA går til sak mot Apple