Tysklands mektige forbundskansler Angela Merkel krever åpenhet fra de amerikanske nettgigantene om hvem de utleverer våre persondata til.
– De må fortelle oss i Europa hvem de gir data til, sa Merkel i et intervju med den tyske allmennkringkasteren ARD i helgen.
Avsløringene av det amerikanske etterretningsorganet NSAs (National Security Agency) omfattende overvåking av data- og teletrafikk forrige måned, etter lekkasjer av varsleren Edward Snowden, har vakt sterke reaksjoner verden over – ikke minst blant europeere.
Forbundskansleren er ifølge BBC under press for å avsløre hvor mye hennes egen regjering visste om NSAs aktiviteter, samt å sørge for at Tysklands strenge personvernlover ikke brytes.
Flere EU-land har krevd umiddelbare svar på anklager om at USA har overvåket EU-kontorer i Washington, New York og Brussel, skrev NTB i begynnelsen av juli.
Merkel sa søndag at hun «forventer en klar forpliktelse fra den amerikanske regjeringen om at de i fremtiden vil overholde tysk lov».
Vil ha forente EU-regler
Videre lovet hun at hennes egen regjering vil innta en «svært strikt holdning» i pågående forhandlinger om reviderte personvernregler i EU, melder BBC.
Ifølge kansleren gjør dagens ulike systemer i medlemslandene det vanskelig å kontrollere hvem som har tilgang til nettjenestenes persondata.
– Vi har gode databeskyttelseslover, men hvis Facebook er registrert i Irland, så er det irsk lov som gjelder. Derfor trenger vi forente europeiske regler, sa Angela Merkel til ARD.
Da Tysklands jernkvinne for første gang kommenterte NSA-overvåkingen tidligere denne måneden, brukte hun sterke ord som «en ekstremt alvorlig hendelse», ifølge The Guardian.
Les også:
- [08.10.2013] – Tysk etterretning gjør som NSA
- [16.08.2013] Vil utnytte uroen i kjølvannet av PRISM
- [15.07.2013] – Snowden kan bli USAs verste mareritt
- [12.07.2013] Slik hjalp Microsoft NSA
- [03.07.2013] USAs spionsjef tatt i løgn
- [02.07.2013] Snowden møter en vegg av avvisninger
- [28.06.2013] NSA siler 75 prosent av nettrafikken
- [10.06.2013] Snowden (29) er NSA-kilden