En gruppe på 63 IT-selskaper, bransjeorganisasjoner, ideelle organisasjoner og investorer har gått sammen om et åpent brev som krever større åpenhet rundt amerikansk overvåkning, melder All Things Digital. Nyhetstjenesten har fått tak i et forhåndseksemplar av brevet som skal publiseres i løpet dagen i dag.
Bak brevet står IT-giganter som AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Twitter og Yahoo, bransjeorganisasjonen Computer & Communications Industry Association, samt ideelle organisasjoner som Electronic Frontier Foundation, Human Rights Watch, American Civil Liberties Union, Center for Democracy & Technology, Reporters Committee for Freedom of the Press, Reporters Without Borders og Wikimedia Foundation.
I brevet heter det:
– USA har lenge har vært innovatør på nett og innen nettbaserte produkter og tjenester. Nå må landet også å gjøre seg til innovatør innen mekanismer for å sikre innsikt i all offentlig virksomhet, for å holde offentlige organer ansvarlig for alt de gjør, og for å sikre respekt for sivile friheter og menneskerettighetene.
Brevet ber om myndighetene og nett- og teleaktører regelmessig må få anledning til å publisere:
- Antall henvendelser fra offentlige myndigheter med krav om utlevering av brukerinformasjon
- Antall individer, kontoer og enheter som slike henvendelser omfatter
- Antall henvendelser med krav om innsyn i kommunikasjonsinnhold, grunnleggende abonnentinformasjon og annen informasjon
Uavhengig av dette, kreves det at også myndighetene regelmessig offentliggjør de samme opplysningene. Eventuell underrapportering fra etterretningsorganisasjonenes side vil i så fall raskt avsløres.
Debatten om omfanget av etterretningsorganisasjonen NSAs innsamling av trafikkdata og kommunikasjonsinnhold har vært alvorlig hemmet av et lovverk som nekter nett- og teleselskapene å si noe som helst om hva de gir NSA innsyn i. De kan ikke en gang bekrefte om de har kontakt med NSA eller ikke.
Tidligere denne uken ble det kjent at den hemmelige domstolen som overvåker NSAs datainnsamling har anbefalt USAs regjering å tillate offentliggjøring av en kjennelse fra 2008 som utgjør det juridiske grunnlaget for datainnsamlingen. Denne avgjørelsen kom som følge av et krav fra Yahoo, se artikkelen Prism-hemmeligheter skal publiseres.
Mannen som avslørte omfanget av NSAs overvåkning av trafikkdata og kommunikasjonsinnhold, Edward Snowden, har sittet i tre uker i transittområdet på en internasjonal flyplass utenfor Moskva, og skal nå være i ferd med å vurdere en søknad om russisk statsborgerskapet. Han har utløst en massebevegelse i USA for større åpenhet og innsyn, men risikerer å tilbringe resten av livet i et korrupt og vanstyrt diktatur.
Undertegnede har tidligere forklart hvorfor Norge bør tilby Snowden asyl, se kommentaren Dette må regjeringen snakke om.