JUSS OG SAMFUNN

Huawei granskes i Storbritannia

Regjeringen vil forsikre seg at teleutstyr ikke har bakdører.

Statsminister David Cameron tok i mot Huawei-sjef Ren Zhengfei i Downing Street 10 i september i fjor.
Statsminister David Cameron tok i mot Huawei-sjef Ren Zhengfei i Downing Street 10 i september i fjor. Bilde: Huawei
22. juli 2013 - 13:21

I juni leverte etterretnings- og sikkerhetskomiteen (Intelligence and Security Committee, ISC) i det britiske parlamentet en report med skarp kritikk av påstått ubalanse i måten regjeringen håndterer den nasjonale sikkerheten i forhold til særlig handel med Kina.

Torsdag ble det kjent at regjeringen følger opp ISC-rapporten med en egen granskning av den kinesiske teleutstyrsgiganten Huaweis virksomhet i Storbritannia.

Huawei inngikk en omfattende kontrakt med British Telecom i 2006, og har siden levert teleutstyr til praktisk talt alle britiske tele- og bredbåndsoperatører. Selskapet har brukt Storbritannia som argument overfor dem som mener Huawei fremmer kinesisk kyberspionasje.

ISC mener prioriteringen av gode handelsforbindelser med Kina har gått på bekostning av den nasjonale beredskapen mot kyberspionasje og kyberangrep, og sikter særlig til Huawei. Rapporten sier Storbritannia har et utillatelig svakt forsvar mot kyberspionasje og kyberangrep fra fremmede makter. Den kommer ikke med direkte beskyldninger mot Kina, men uttalelser fra komiteleder Malcolm Rifkind levner ingen tvil om hvem det siktes til. På den andre siden går verken Rifkind eller andre britiske parlamentarikere lenger enn for eksempel Anders Werp (H): Man frykter at kinesiske styresmakter kan presse Huawei til å spionere eller tillate ulike typer kyberangrep, men man har ingen konkrete holdepunkter for at så faktisk skjer.

I USA og Australia er det i praksis forbud mot Huawei-utstyr i kritisk infrastruktur. Kanskje av frykt for en tilsvarende utvikling i Storbritannia, opprettet Huawei i 2010 et senter for kybersikkerhet i Banbury i Oxfordshire, der alt utstyr som leveres til britiske selskaper granskes og testes for å hindre og avdekke eventuell tukling med maskin- og programvare. Senteret, kjent som «the Cell», bemannes av Huawei-ansatte.

Den første reaksjonen på ISC-rapporten fra den britiske regjeringen kom fra finansminister George Osborne. Han sa at han personlig prioritert høyt å fremme handelsforbindelser med Kina, av hensyn til britisk økonomisk vekst og britiske arbeidsplasser.

Den britiske ambassadøren i Beijing, Sebastian Wood, sendte ut en erklæring der Huawei beskrives som en langsiktig og viktig investor i britisk økonomi.

Denne reaksjonen overrasket ingen: Huawei-sjef Ren Zhengfei møtte statsminister David Cameron i Downing Street 10 i september i fjor. Huawei lovet milliardinvesteringer i Storbritannia og lokaliseringen av flere nye globale sentre for forskning og teknologiutvikling til landet.

I kunngjøringen om gransking av Huaweis virksomhet i Storbritannia ble det sagt spesielt at det som skjer ved «the Cell» skal gjennomgås spesielt nøye.

Granskningen skal ledes av regjeringens sikkerhetsrådgiver Kim Darroch. Han skal rapportere tilbake til statsminister Cameron seinere i år.

ISC-rapporten uttrykker spesielt misnøye med at det er Huawei-ansatte som tester og vorder for sikkerheten til selskapets utstyr. Den sier at den britiske regjeringens strategi for å overvåke eller reagere mot kyberangrep er «svak, i beste fall». Regjeringen innrømmer at så var tilfelle fram til 2006, men at den har skjerpet seg siden, spesielt fra 2010 (da David Cameron overtok som statsminister etter George Brown).

Huawei avviser igjen alle beskyldninger om medvirkning til kyberspionasje og kyberangrep. Samtidig hilser de granskningen av «the Cell» velkommen, kanskje i håp om at de vil frifinnes for anklagene en gang for alle.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.