AVTALER & KONTRAKTER

Cisco sluker Sourcefire

Gigantoppkjøp sikrer dem snokvern-spesialisten Pentagon sverger til.

Snort, her representert ved produktets fiffige maskott, er det mest utbredte snokvernet i åpen kildekode. Selskapet bak blir nå slukt av Cisco, som helt opplagt vil nedfelle teknologien i sine nettverksprodukter.
Snort, her representert ved produktets fiffige maskott, er det mest utbredte snokvernet i åpen kildekode. Selskapet bak blir nå slukt av Cisco, som helt opplagt vil nedfelle teknologien i sine nettverksprodukter. Bilde: Marius Jørgenrud
24. juli 2013 - 10:28

Cisco melder at de kjøper opp Sourcefire, en amerikansk spesialist innen snokvern og opphavet til Snort.

Snort er den mest utbredte IPS-motoren («intrusion prevention system») i åpen kildekode, skapt av Martin Roesch, som grunnla Sourcefire i 2001 og nå innehar stillingen som teknologidirektør.

Nettutstyrsgiganten Cisco har gravd dypt i lommene for å sikre seg virksomheten, som de betaler hele 2,7 milliarder dollar for, eller drøyt 16 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Det er nesten 29 prosent mer enn Nasdaq-noterte Sourcefire var verdt ved børsens stengetid mandag.

– Den beste nyheten av alle, særlig for våre partnere, kunder og åpen kildekode-brukere, er at Cisco forplikter seg til å påskynde realiseringen av vår visjon i markedet, skriver Martin Roesch i sin kommentar om salget.

Viderefører friprog-satsingen

Ifølge ham kjøper Cisco dem like mye for de ansatte og kompetansen, som for teknologien de nå overtar.

– Nå blir vi i stand til å drive enda raskere innovasjon, utvikle og tilby produkter og teknologier som fortsetter å løse de største sikkerhetsutfordringer. Ikke bare for kommersielle løsninger eller løsninger for myndigheter – de (Cisco) forplikter seg til å videreføre og støtte våre åpen kildekode-prosjekter også, forteller Roesch.

Mens Snort er fritt tilgjengelig for alle, danner IPS-motoren grunnlag for en lang rekke produkter der teknologien utnyttes mest mulig effektivt, blant annet avanserte løsninger som sørger for å holde angrepsbeskyttelsen oppdatert i så nært opptil sanntid som mulig.

Pentagon-favoritt

Verktøyene har gitt Sourcefire et voldsomt gjennomslag særlig i USA, både i offentlig sektor, privat næringsliv og ikke minst i Pentagon og forsvaret. Teknologien oppgis å være i bruk i de aller fleste Fortune 100-selskaper i USA og 30 av de største offentlige amerikanske etatene, for å oppdage og avverge avanserte kyberangrep og forsøk på spionasje i datanettverk.

Summen Cisco betaler for Sourcefire gjenspeiler hvor viktig nettverksgiganten oppfatter at teknologien er. Budet, som er godkjent av begge selskapenes styrer, priser dem til høye 141 ganger deres årlige netto inntjening, ifølge beregninger gjort av Bloomberg.

Milliardoppkjøpet er det største i IT-sikkerhetsbransjen siden Intel kjøpte McAfee for nærmere 50 milliarder kroner for tre år siden.

Ifølge analytikere nyhetsbyrået Reuters har snakket med kan Sourcefire-kjøpet utløse flere lignende oppkjøp av sikkerhetsteknologi. Her nevnes blant annet IBM, Juniper, Symantec og EMC som aktuelle til å ta over mindre aktører.

Nektet solgt til Israel

Sourcefire har også økt kraftig i verdi de siste årene. Selskapet ble tilbake i 2005 avtalt solgt til det israelske IT-sikkerhetsselskapet Check Point for 225 millioner dollar (mindre enn 10 prosent av det de gikk for nå).

Også det salget var godkjent av begge selskapenes styrer, men avtalen gikk i vasken året etter. Angivelig fordi FBI og USAs forsvarsdepartement lot seg bekymre over at utlendinger skulle få kontroll med et selskap som utviklet følsom teknologi.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.