3D-skrivere har de siste årene gått fra å være en uoppnåelig drøm med priser i millionklassen, til å bli et rimelig alternativ også for mindre bedrifter og hjemmebrukere. De enkleste modellene koster i dag snaut et par tusenlapper eller mindre.
Lavere priser fører til økt utbredelse og en alminneliggjøring av teknologien, noe blant annet Microsoft har demonstrert ved å innlemme støtte for 3D-utskrifter i sitt nyeste operativsystem.
– Helserisiko


Å printe ut objekter i ulike polymer-materialer er noe hvermannsen i liten grad kan sies å ha særlig lang erfaring med.
Her foreligger det en økt helserisiko, ifølge en fersk rapport fra forskere ved Illinois Institute of Technology.
Poenget er at mens industrielle 3D-printere tar i bruk ventilasjonsanlegg og filtre for å unngå luftbårne mikropartikler, er dette i liten grad noe billig-modellene og entusiaster eller hjemmebrukere vet å ta hensyn til.
Du puster inn plast
Utskrifter med petroleums-basert ABS-plast (brukt i legoklosser) og bio-plastikkmaterialet PLA er ifølge rapporten begge kjent for høyt utslipp av ultrafine partikler (UFP), på linje med bruk av laserskrivere eller sigarettrøyk.
Dette er riktignok målt i omfang av partiklene og ikke hvorvidt stoffet kan være skadelig å puste inn, men det er kjent at høye konsentrasjoner av UFP har vært knyttet til lungekreft, slag og astma, skriver The Verge.
Undersøkelsen redegjør ikke for om polymer-materialet er giftig, men særlig ABS som er oljebasert er neppe det sunneste du kan dra inn i lungene.
Forskerne mener iallfall at det er all grunn til å ta sine forholdsregler. De tar også til orde for at det er behov for mer forskning på området.
Les også:
- [20.08.2014] 3D-printing langt unna «allemannseie»