FORBRUKERTEKNOLOGI

Derfor tar mobil-lommebok tid

DNB og Telenor har samarbeidet i 13 år.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas (i midten) og DNB-sjef Rune Bjerke (t.h) lokket en forbipasserende til å gjøre en kontaktløs betaling via mobiltelefon på en kafe på Aker Brygge for to år siden. Først i høst kan dette bli en realitet.
Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas (i midten) og DNB-sjef Rune Bjerke (t.h) lokket en forbipasserende til å gjøre en kontaktløs betaling via mobiltelefon på en kafe på Aker Brygge for to år siden. Først i høst kan dette bli en realitet. Bilde: Skjermdump YouTube.
30. juli 2013 - 10:48

Sommeren 2011 hang DNB-sjef Rune Bjerke og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas utenfor en kaffebar på Aker Brygge og forsøkte å skape entusiasme for betalingsløsninger via mobiltelefonen. I en DNB-produsert Youtube-film (se lengre nede) la de to mektige toppsjefene bredsiden til for å markedsføre fremtidens betalingsløsninger – som var like rundt hjørnet.

Men konseptet, som da hadde navnet Tap2Pay, har ikke sett dagens lys ennå. Før Dagens Næringsliv, som vi i digi.no siterte mandag, kunne fortelle at DNB og Telenor til høsten vil lansere Valyou, en app som via near field communication (NFC) teknologien lar brukerne bruke mobiltelefonen som bankkort.

Det snek seg dessverre inn noen gale opplysninger i avisens omtale. Blant annet vil man, når løsningen blir tilgjengelig, kunne kjøpe for 200 kroner uten å taste kode. For pilotkundene som har dette i dag er grensen satt til 175 kroner, ikke 70 kroner som DN skrev.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

DNBs Bjørn Skjelbreid, som er involvert i samarbeidsprosjektet mellom banken og Norges største mobiloperatør, forteller til digi.no at selve utviklingsprosjektet som ligger til grunn for Valyou ikke har pågått så veldig lenge. Faktisk startet de opp mai i fjor.

Frem til januar i år brukte prosjektet tiden til å finne frem til riktig leverandør. Valget falt på Gamalto, et nederlandskbasert sikkerhetsselskap med mer enn 2 milliarder euro i årlig omsetning.

Nå begynner utviklingen av løsningen å nærme seg fasen hvor det kan slippes løs i markedet, men når dette kan skje er ikke 100 prosent spikret. Men uansett er det klart at DNB og Telenor i mange år har lekt seriøst med ideen om å kombinere mobiltelefoni med banktjenester og betalingsløsninger som går på tvers av kortleverandørenes plattformer.

– Vi kjørte en pilot for to år siden, men den gangen var det bare én telefon som kunne brukes, sier Skjelbreid til digi.no.

Piloten ble foreviget i youtube-videoen nevnt over, og som du kan se i slutten av denne artikkelen. Men den gangen var markedet rett og slett ikke modent. Nå har de fleste mobilaktørene, utenom Apple, NFC som endel av sine løsninger.

Telenor og DNB etablerte samarbeidsselskapet Doorstep allerede i 2000, og det er dette miljøet hvor Valyou har blitt avfødt. Det var fra dette selskapet BankID for mobil ble født. Allerede i 2001 skrev digi.no om at DNB og Telenor samarbeidet om denne type løsninger. Les saken: Nå kan du handle småvarer med mobilen

Betalingsappen er skilt ut til datterselskapet TSM Nordic AS, som skal drifte løsningen. I dette selskapet vil også andre mobiloperatører og banker inviteres med inn på eiersiden.

– Dette er jo en nettverkstjeneste, og da er det best at nettverket er så stort som mulig. Vi ønsker ikke sitte alene på løsningen, sier Skjelbreid.

Han innrømmer at de kanskje har vært, og kanskje er, litt tidlige ute. Særlig fordi tjenesten ikke vil være tilgjengelige for telefoner uten NFC. Enn så lenge har Apple vendt tommelen ned for denne teknologien, og dermed er den mest brukte smarttelefonen i det norske markedet ikke omfattet.

– Vi ønsker jo å drive utviklingen, ikke bli drevet av den. Vi er kanskje i gang litt tidlig, men det er den risikoen innovasjonsprosjekter fører med seg, sier Skjelbreid til digi.no.

Om Telenor og DNB klarer å få folk til å droppe bankkortet til fordel for sin nye NFC-app gjenstår å se. Uansett er finansbransjen og telebransjen svært opptatt av transaksjonstjenester og på hvordan ny teknologi og brukermønstre vil endre rammebetingelsene for hele sektoren fremover.

Det er også årsaken til at digi.no arrangerer Toppmøte Bank & Finans i september, hvor disse endringene vil være en viktig del av programmet. Se det foreløpige programmet her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.